Društvo

Sneg otežava saobraćaj, obavezno korišćenje zimske opreme, na pojedinim pravcima šleperima zabranjeno kretanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RINA

11/01/2022

-

13:01

Sneg otežava saobraćaj, obavezno korišćenje zimske opreme, na pojedinim pravcima šleperima zabranjeno kretanje
Sneg otežava saobraćaj, obavezno korišćenje zimske opreme, na pojedinim pravcima šleperima zabranjeno kretanje - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Zbog snega koji pada više od 24 sata kolovozi su mokri, a neophodna je upotreba zimske opreme i lanaca, posebno na prilazima planinama. Najviše snega ima u centralnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Dragan Pavković iz Zimske službe "Puteva Srbije" izjavio je da je Zimska služba u trećem stepenu pripravnosti i da je stanje na terenu zadovoljavajuće. On je za RTS istakao da soli i rizle ima dovoljno i da nema problema sa zalihama na terenu.

On je apelovao je na sve vozače da poštuju zabrane koje su na snazi, jer neretko ti učesnici u saobraćaju prave najveći problem, pošto ne koriste zimsku opremu.

Pavković je podsetio da je na teritoriji Zaječara, Bora, Ivanjice, Užica i Čačka, oko Borove Glave i  Kadinjače, zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

Prestanak snežnih padavina očekuje se krajem dana, a sredinom nedelje nas očekuju ledeni dani, te je moguće i formiranje poledice, zbog čega bi vozači posebno trebalo da budu oprezni.

RINA

 

Momirović: Prvo se čiste putevi prvog i drugog reda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je sva mehanizacija za čišćenje snega na autoputevima i državnim putevima prvog i drugog prioriteta, kao i da se neprestano radi kako bi se omogućio što bolji protok saobraćaja. Poručio je da će uskoro svi putevi biti očišćeni, te dodao da je otežavajuća okolnost to što sneg u kontinuitetu pada već 16 sati.

"Sva mehanizacija je na autoputevima i državnim putevima i mi čistimo sneg. Ako sneg pada 16 sati u kontinuitetu nemoguće je ispuniti očekivanja da uopšte nema snega na kolovozu", kazao je Momirović gostujući na TV Prva.

Zamolio je građane da imaju strpljenja i razumevanja s obzirom na to da sneg neprestano pada i naveo da se prvo čiste autoputevi i državni putevi prvog i drugog prioriteta, a da će se potom krenuti sa uklanjanjem snega na putevima trećeg prioriteta.

Danonoćni rad putara Zlatiborskog okruga

Usled obilnih snežnih padavina putari na teritoriji Zlatiborskog okruga su danonoćno na terenu i trenutno su u trećem stepenu angažovanosti kako ljudstva tako i mašina. Istovremeno se čiste putevi svih prioriteta i za sada nema neprohodnih pravaca.

"Čistimo istovremeno puteve svih prioriteta, za sada nema neprohodnih pravaca. Na terenu je 17 kamiona sa raonicima i posipačima, šest grejdera, dva utovarivača, traktori i sva ostala pomoćna mehanizacija. Saobraćaj za teretna motorna vozila je obustavljen preko Borove Glave na Zlatiboru i Kadinjače, ali se intenzivno radi na osposobljavanju ovih deonica", rekao je Alen Mušanović iz JP "Putevi Užice".

RINA

 

Padavine ni ovog puta nisu zaobišle Novu Varoš, a sneg praćen vetrom u planinskim područjima dostigao je visinu od skoro pola metra.

"Sneg neprekidno pada duže od 30 sati, na terenu je mehanizacija našeg javnog komunalnog preduzeća. U čišćenje lokalnih puteva uključili su se meštani sa svojim traktorima. Sneg za sada nije izazvao veće probleme, očekujemo da u toku dana budu prohodni svi putni pravci, a ono što je najvažnije jeste da nema problema u snabdevanju električnom energijom", izjavio je za RINU Radosav Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, put Kruševac Blace je skoro neočišćen.

Euronews Srbija

Tokom noći je i na području opštine Kosjerić palo oko 30 centimetara novog snega, ali nove padavine nisu izazvale veće probleme u funkcionisanju građana.

"Dobro smo prošli u ovom snežnom naletu i za sada se svi putevi održavaju prohodnim i nema zastoja, a sve zahvaljujući putarskim službama iz Valjeva i Požege. Snabdevanje strujom i vodom je redovno, nisu prijavljeni kvarovi. Nadamo se da neće doći do dodatnog intenziviranja padavina", kaže Žarko Đokić predsednik opštine Kosjerić.

Komentari (0)

Srbija