Društvo

Sneg, ledena kiša i mrazevi – meteorolozi najavljuju ledene dane za drugi deo nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

07:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prestanak snežnih padavina očekuje se krajem dana, a sredinom nedelje nas očekuju ledeni dani, ali i jutra sa mrazom, kažu meteorolozi, i dodaju da je za januar potpuno uobičajno da bude ovakvih vremenskih prilika i da im se treba prilagoditi.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da se snažan ciklon, koji se veoma sporo premešta sa područja Italije i duž Jadrana kreće ka jugoistoku, Jonskom moru i Grčkoj, pa zahvata i ovaj deo Balkana.

"Položaj ciklona je takav, da se Srbija nalazi u njegovom hladnom sektoru, uz dotok hladnog vazduha sa severa i istovremeni dotok vlage sa juga i sa Mediterana. Dakle, u nižim slojevima preovladava severozapadno, a u višim slojevima atmosfere Srbije preovladava jugoistočno visinsko strujanje, pa nam iz tog razloga sa juga dolaze oblaci i sneg", napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako je naveo, danas će Srbija biti pod uticajem prostranog ciklona sa centrom iznad Grčke, a to znači da je izvesna i ledena kiša.

"U Srbiji u utorak oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a ponegde se očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu, uglavnom u delovima istočne i severoistočne Srbije. U Negotinskoj Krajini i na kranjem jugoistoku Srbije biće uslova i za susnežicu. Na krajnjem severu Vojvodine suvo. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, pa će biti uslova za vejavicu i mećavu. Temperatura tokom dana bez većeg kolebanja i biće od minus tri do jedan stepen Celzijusa, na krajnjem jugoistoku Srbije do dva stepena, a u Beogradu oko minus dva. U toku večeri na severu Srbije prestanak padavina", kaže Đurić i dodaje da ovaj ciklon u sredu nastavlja put ka istoku, pa se u u drugom delu nedelje "očekuju ledini dani" u našoj zemlji.

"Ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je temperatura tokom celog dana ispod nula stpeni Celzijusa", objasnio je Đurić.

I meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković kaže da nas sneg očekuje još danas, i takođe dodaje da će doći do njegovog postepenog slabljenja.

"Sneg će danas padati nešto slabijim intenzitetom, uglavnom u centralnim i severnim predelima, dok se na jugu i jugoistoku očekuje samo mestimično provejavanje snega", kaže Gojković, koja naglašava da nam sredinom nedelje stižu još hladniji dani.

Ovo potvrđuje i meteorolog Slobodan Sovilj koji rekao je da nas pored najavljenih ledenih dana očekuju i umereni i jaki jutarnji mrazevi.On je upozorio da se od srede do petka očekuje izuzetno niske temperature koje će ići od minus 18 do minus osam stepeni, pa ćemo imati četiri "ledena" dana u nizu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Očekujemo zadržavanje snega na tlu bar sedam do 10 dana u zavisnosti od regiona, a maksimalne temperature za dane vikenda i početkom naredne nedelje biće između nula i pet stepeni, a zatim se očekuje njihov lagani porast", kazao je Sovilj za TV Tanjug.

Đurić takođe potvrđuje da nas narednih dana očekuju niske temperature.

"U četvrtak jutro vedro ili sa maglom, ali veoma hladno. Jutarnja temperatura biće od -15 do minus pet stepeni, na Pešteru će biti do minus 20 stepeni Celzijusa. Tokom dana sunčani intervali, ali i dalje veoma hladno, uz temperature od minus četiri do nula stepeni. U toku večeri i noći i u petak ujutro sa severoistoka prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom koja će se lediti pri tlu. U petak advekcija tople vazdušne mase, pa se tokom dana očekuje osetno toplije, ali suvo. Maksimalna temperatura biće od jedan stepen na jugoistoku do sedam stepeni na severozapadu Srbije, u Beogradu do pet stepeni Celzijusa", rekao je Đurić.

Sa druge strane, upitan ima li šanse da se do kraja meseca vrate prolećne temperature, Sovilj kaže da je to moguće, jer je za naše podneblje karakteristična smena toplih i hladnih perioda, te da se porast temperature očekuje oko 20. januara.

"Trenutna procena RHMZ je da bi srednja januarska temeratura bila od nula do četiri stepena, uz pojavu pet do deset ledenih dana u nižim predelima", kazao je Sovilj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija