Društvo

Srbija predala pismo kandidature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe EXPO 2027

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

12:54

Srbija predala pismo kandidature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe EXPO 2027
Srbija predala pismo kandidature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe EXPO 2027 - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Republike Srbije u Parizu predala je pismo kandiature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe u Beogradu - EXPO 2027, koje je potpisala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, saopštila je Vlada Srbije.

Predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve " /"Play for Humanity – Sport and Music for All" održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina.

"Republika Srbija i Beograd su dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima. Ukoliko dobijemo organizaciju, važno će biti i iskustvo koje naša zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je Dubai EXPO na kojem je Srbija ostvarila zabeležnu promociju i vidljivost", navela je Vlada u saopštenju.

Organizacijom Međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Republika Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope, dodaje se.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, USA, pod temom "Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All" i Puket, Tajland, pod temom "Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity".

Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni planiran za 2023. godinu će se održati u Buenos Airesu.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiju, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija