Društvo

Uručene Svetosavske nagrade - među 34 dobitnika učenici, studenti, nastavnici i institucije

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

15:53

Uručene Svetosavske nagrade - među 34 dobitnika učenici, studenti, nastavnici i institucije
Uručene Svetosavske nagrade - među 34 dobitnika učenici, studenti, nastavnici i institucije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uručio je danas pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2021. godinu. Među 34 dobitnika našli su se učenici, studenti, nastavnici, vaspitači, direktori, predškolske ustanove, škole, fakulteti i naučni instituti, a zabeležen je rekordan broj prijava - više od 150.

Najzaslužniji su nagradu dobili za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća, kao i za posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja kovida 19 u lokalnoj zajednici.

Ružić je čestitao školsku slavu Sveti Sava koja se obeležava danas i naglasio da je Svetosavska nagrada jedna od najznačajnijih priznanja, koja se dodeljuje dugi niz godina.

"Zaslužili ste je svojim radom i zalaganjem. To su briljantni, sjajni pojedinci i ustanove i komisija za izbor laureata je imala veoma težak zadatak da izabere najbolje od najboljih. Dobili ste prestižno priznanje koje nosi ime po srpskom prosvetitelju Svetom Savi", poručio je Ružić laureatima na skupu upriličenom u Vladi Srbije.

Ministar je rekao da je prvi srpski učitelj Sveti Sava uzdizao svoju zemlju na načelima pravih vrednosti i postavljao glavne orijentire našem sigurnijem kretanju kroz brojna iskušenja.

"Sve što je uradio za svoj narod, vratili smo mu pesmama, predanjima, umetničkim delima i ovom nagradom. Odužujemo se neprestanim trudom za najbolje moguće obrazovanje", istakao je Ružić.

On je naglasio da je srpsko obrazovanje komplementarno sa evropskom praksom, kao i da su naši đaci, studenti, profesori i naučnici priznati u svetu, dok Srbija privlači sve veći broj stranih studenata.

"Iako prostora za unapređenje uvek ima, osećamo veliki ponos zbog toga ko smo, šta smo i koliko smo bogata zemlja zahvaljujući svakom od vas", poručio je Ružić dobitnicima Svetosavske nagrade.

Izazovna godina

Ministar je rekao i da je zbog epidemiološke situacije i ove godine bilo izazovno ostvariti kontinuitet u radu i dodatna dostignuća u obrazovnom sistemu i dodao da čvrsto veruje da će ljudi u prosveti i ubuduće imati nadahnuće da ostanu na Svetosavskom putu.

U ime dobitnika obratio se direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić, koji je čestitao laureatima koji su, kaže, u obrazovanju nesebično dali sebe.

"Svu svoju snagu, energiju, požrtvovanost i posvećenost dali su za dobrobit našeg obrazovnog sistema, iako neki od dobitnika nisu u formalnom obrazovanju", naglasio je Nedić i dodao da će priznanje biti dodatni podstrek i motivacija za dalji predani rad na kvalitetu obrazovnog sistema.

Tanjug/Rade Prelić

 

Tim "Knjigom do saznanja", koji čine profesori Ljubiša i Stojan Stojmirović i Dejan Baljak, pomogao je da se obnove fondovi školskih biblioteka u siromašnijim sredinama, za šta su nagrađeni Svetosavskom nagradom.

Oni su prošle godine podelili više od 10.000 knjiga po Srbiji i šire, a donacije će otići i u Crnu Goru.

Profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu Dragan Hrnčić dobio je priznanje za rad sa studentima i aktivnosti u nauci koje su rezultirale brojnim domaćim i inostranim priznanjima.

Za njega Svetosavska nagrada predstavlja spajanje prošlosti i budućnosti, a, ističe, obrazovanje je stub društva.

"Tokom mog rada na Medicinskom fakultetu prošlo je više od 6.000 studenata", rekao je Hrnčić.

Najmlađi dobitnik Svetosavske nagrade

Jedan od najmlađih dobitnika Svetosavske nagrade Andrej Drobnjaković, učenik 8. razreda Osnovne škole "Kralj Aleksandar Prvi" iz Beograda, dobio je nagradu za izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima.

On je rekao da mu je velika čast što je dobitnik nagrade prvog srpskog prosvetitelja i istakao da su ga prva mesta na prošlogodišnjim takmičenjima iz matematike, fizike i hemije dovela do prestižnog priznanja.

Andrej bi voleo da upiše Matematičku gimnaziju, nakon čega bi želeo da se usavršava u inostranstvu, a kasnije da se vrati u Srbiju.

Studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu Boba Kotlica dobila je nagradu za izuzetan doprinos naučno-istraživačkom radu u oblasti medicinskih nauka, koji će biti prezentovani u svetski priznatim časopisima.

Ona je istakla da je ponosna na svoj rezultat, a u planu ima doktorske studije i usavršavanje u oblasti imunologije.

Dobitnici su i Naučni institut za veterinarstvo Srbije, Istorijski institut u Beogradu, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Dečja ustanova "Dečija radost" iz Iriga, Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Surčina, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, Muzička škola u Nišu...

Komentari (0)

Srbija