Društvo

Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji: Bez vere strahovi i slabosti bujaju

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

22:35

Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji: Bez vere strahovi i slabosti bujaju
Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku vera potrebnija nego ikada.

"Kroz istoriju čovečanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svedočila nepotkupljivim idealima", rekao je patrijarh na svečanosti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je podsetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uveren da je nešto trajno moguće ostaviti samo verom, te je najpre utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom verom.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Govoreći o iskušenjima, patrijarh je primetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovečanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svedoci nerazumnim podelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Patrijarh je ocenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

"Čovek bez autentičnog iskustva Savine vere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku je vera potrebnija nego ikada", kazao je patrijarh.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kazao je i da u veri čovek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Iskustvo vere neutrališe podele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vera je izvor svakog blaga", poručio je patrijarh.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija