Društvo

Tužilaštvo: Ðoković koristio validne i autentične PCR testove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

17:42

Tužilaštvo: Ðoković koristio validne i autentične PCR testove
Tužilaštvo: Ðoković koristio validne i autentične PCR testove - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali, Unsplash, profimedia, Pixabay, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Nije bilo falsifikovanje PCR potvrde, koje je kasnije upotrebio Novak Đoković za izuzeće od vakcinacije pri ulasku u Australiju, kao i prilikom izjavljivanja žalbe na odluku o ukidanju vize, saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu. 

Kako je navedeno u saopštenju, 12. januara ovom tužilaštvu je potpisnik „Budimir Grom“ podneo, elektronskim putem, krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave  u kome je navedeno da su nepoznata lica sačinila falsifikovanu ispravu – PCR potvrde, koje je kasnije upotrebio Novak Đoković za izuzeće od vakcinacije pri ulasku u Australiju, kao i prilikom izjavljivanja žalbe na odluku o ukidanju vize.

Postupajući po krivičnoj prijavi, tužilaštvo je, navodi se u saopštenju, izvršilo neophodne provere, ui tražilo obaveštenja od  Ministarstva zdravlja Republike Srbije radi provere tačnosti podataka, odnosno navoda iz krivične prijave, navodi se u saoštenju.

"Dana 02. februara tužilaštvo je obavešeno od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije da je inspekcijskim nadzorom u ustanovama iz Plana mreže utvrđeno da su potvrde o rezultatu testiranja na virus SARS-CoV-2 na koje se ukazuje u krivičnoj prijavi autentične, odnosno da je uvidom u elektronsku bazu podataka prilikom nadzora o izvršenim testiranjima na prisustvo virusa Covid 19 za Novaka Đokovića utvrđeno da je on više puta testiran i da su i potvrde o rezultatu testiranja od dana 16.12.2021. godine i od dana 22.12.2022. godine validne", navodi se u saoštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Nakon prikupljenih podataka tužilaštvo je donelo odluku u predmetu i rešenjem odbacilo krivičnu prijavu u smislu čl. 284 st. 1 tačka 1 ZКP, obzirom da prijavljeno delo nije krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Novak Đoković je pravu dramu u Australiji u kada mu je prvo bila odobrena viza na osnovu medicinskog izuzeća jer je 16. decembra preležao kovid 19, da bi mu zatim Federalni sud u drugom ročištu uskratio vizu čega je morao da napusti Australiju i onemogućeno mu je da brani titulu na Australijan openu u Melburnu.

Đoković je deportovan pošto je Federalni sud potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka da predstavlja rizik po zdravlje i opšte dobro, iako je Novak imao validno medicinsko izuzeće.

Istovremeno, u javnosti su se pojavile sumnje u autentičnost PCR testa koji je pokazivao da je kovid pozitivan. U zvaničnoj dokumentaciji saopšteno je da je 16. decembra dobio pozitivan nalaz na kovid, a ispostavilo se da je u narednim danima imao aktivnosti, što je i on priznao.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija