Društvo

Prosvetari najavili štrajk ako se ne postigne dogovor o povećanju zarade

Komentari

Autor: Fonet

03/02/2022

-

19:49

Prosvetari najavili štrajk ako se ne postigne dogovor o povećanju zarade
Prosvetari najavili štrajk ako se ne postigne dogovor o povećanju zarade - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, profimedia, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić najavila je danas da će, ukoliko ne bude postignut dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima Brankom Ružićem i Sinišom Malim zbog epidemiološke situacije i materijalnog položaja zaposlenih, taj sindikat koristiti sve metode sindikalne borbe, uključujući i štrajk.

Sindikat obrazovanja Srbije od Vlade traži dodatno povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovnom sistemu za još 15 odsto do kraja 2022. godine, a do marta ove godine isplatu Novogodišnje nagrade za sve zaposlene u sistemu obrazovanja, od predškolskog do visokog, predviđene kolektivnim ugovorima zbog otežanih uslova rada i preopterećenosti u uslovima pandemije, navodi se u saopštenju.

Taj sindikat traži i izjednačavanje cene rada zaposlenih u studentskom standardu i visokom obrazovanju sa cenom rada u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu, isplatu naknade za topli obrok i regres za sve zaposlene u obrazovanju i da se zaposlenima u obrazovanju omoguće povoljniji uslovi za kupovinu stanova, po modelu primenjenom za vojsku, policiju i mlade bračne parove.

Ilić je u obrazloženju istakla da zbog neuređenosti, netransparentnosti i nepravednosti sistema plata zaposlenih u javnom sektoru, zbog odlaganja primene Zakona o sistemu plata za 2025. godinu, država nije pokazala dobru volju da realno sagleda problem zaposlenih u obrazovanju, koji su dovedeni "na granicu opstanka".

"Usvajanje Zakona o budžetu za ovu godinu i planirano povećanje plata od sedam odsto za zaposlene u prosveti ostavilo je prosvetne radnike bez realnog povećanja plata, pa kad se tome pridodaju inflacija i porast cena životnih namirnica i energenata za 20 odsto, jasno je da su zarade zapravo manje nego što su bile", navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija