Društvo

Nema povećanja zračenja, vrednosti doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope kreću se u uobičajnim nivoima

Komentari

Autor: Fonet

10/03/2022

-

13:05

Nema povećanja zračenja, vrednosti doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope kreću se u uobičajnim nivoima
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U proteklih 24 sata vrednosti doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope kreću se u uobičajnim nivoima, saopštio je danas Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, dodajući da ni Međunarodna agencija za atomsku energiju nema objava koje bi ukazale na nepravilnosti u radu nuklearnih elektrana u Ukrajini.

Merne stanice nisu detektovale povišene nivoe radioaktivnosti u okolini nuklearnih elektrana u Ukrajini, dodaje se u redovnom dnevnom izveštaju SRBATOM.

Ukrajinsko regulatorno telo obavestilo je 9. marta oko 12 sati po srenjoevropskom vremenu Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je došlo do prekida napajanja na dalekovodu preko koga se napaja NE Černobilj i druga postrojenja u zoni isključenja.

Pokrenuti su pomoćni dizel agregati kako bi se obezbedilo nesmetano napajanje sigurnosnih sistema u elektrani. Kako se navodi u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, prekid napajanja na lokaciji NE Černobilj neće imati kritičan uticaj na osnovne sigurnosne funkcije NE Černobilj i skladišta istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada na lokaciji.

Direktorat nastavlja da prati razvoj situacije i u slučaju bilo kakvih promena javnost će biti blagovremeno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija