Društvo

Obuka pripadnika VS: Na poligonu "Pasuljanske livade" održana taktička vežba sa bojevim gađanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2022

-

19:54

Obuka pripadnika VS: Na poligonu "Pasuljanske livade" održana taktička vežba sa bojevim gađanjem
Obuka pripadnika VS: Na poligonu "Pasuljanske livade" održana taktička vežba sa bojevim gađanjem - Copyright Vojska Srbije/ vs.rs

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici samohodnog haubičko-artiljerijskog diviziona iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske izveli su taktičku vežbu sa bojevim gađanjem na poligonu "Pasuljanske livade".

Tokom višednevnih aktivnosti na poligonu, uvežbavane su borbene radnje i postupci posluga samohodnih haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“ u pružanju artiljerijske podrške jedinicama brigade tokom izvođenja operacija. Izvođenju vežbe prethodili su intenzivna individualna i kolektivna obuka, kao i realizacija vežbovnih i ispitnih  gađanja.

Izviđanje i posedanje vatrenog položaja, maskiranje, određivanje elemenata za gađanje, pravovremeno uvođenje artiljerijske jedinice u borbu, kao i organizovanje artiljerijske vatre, samo su neki od segmenata kompleksne obuke artiljeraca koji su uvežbavani i provereni na ovoj vežbi.

Vrlodobri i odlični rezultati postignuti na vežbi i bojevim gađanjima govore o kvalitetu obučavanja u divizionu, kao i o osposobljenosti ove jedinice Četvrte brigade kopnene vojske za realizaciju zadataka za koje je namenjena.

Trenažna gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru

Na poligonu "Borovac" kod Bujanovca, pripadnici artiljerijsko-raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva Četvrte brigade kopnene vojske realizovali su trenažna gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru.

Reč je o redovnim trenažnim gađanjima iz lakog prenosnog raketnog sistema za PVD "strela 2M" koja se realizuju s ciljem održavanja i unapređenja obučenosti operatora i posluga za borbenu upotrebu ovog sredstva i pripreme za izvršenje bojevih gađanja.

Tokom pripreme i realizacije gađanja koja su izvedena uz upotrebu trenažera sa simulacijom ciljeva u vazdušnom prostoru, težište je bilo na uvežbavanju taktičkih i vatrenih postupaka prilikom otkrivanja, praćenja ciljeva i lansiranja raketa, kao i na proveri ispravnosti sredstava raketne tehnike. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija