Društvo

Suspendovani inspektor SBPOK-a osuđen na dve godine zbog odavanja informacija o istrazi protiv Belivukove grupe

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

10:32

Suspendovani inspektor SBPOK-a osuđen na dve godine zbog odavanja informacija o istrazi protiv Belivukove grupe
Suspendovani inspektor SBPOK-a osuđen na dve godine zbog odavanja informacija o istrazi protiv Belivukove grupe - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića (36) na kaznu zatvora od dve godine, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Drugooptuženi Filip Golubović osuđen je na kaznu zatvora od jednu godinu i dva meseca zbog podstrekivanja Stolića na zloupotrebu službenog položaja.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana ima pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji će da donese pravosnažnu presudu.

Kako javlja Tanjug, Specijalni sud je u presudi prihvatio kao dokaz prepisku iz komunikacije sa zaštićene telefonske aplikacije "Skaj". Komunikacija sa pomenute aplikacije je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske.

Naime, sud je u obrazoženju presude kao dokaz cenio komunikaciju sa aplikacije "skaj" koju su vodile osobe sa nadimcima "Vuk" i "Ðeneral", kao i fotografiju Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u prostorijama SBPOK-a nakon njihovog hapšenja.

Sudija je u odluci naveo da je dokazano da je Stolić poslao te fotografije drugooptuženom Filipu Goluboviću, koji ih je prosledio NN licu.

Kako je na nekom od prethodnih suđenja naveo postupajući sudija, odluka suda da usvoji "skaj" komunikaciju kao dokaz se odnosi samo na ovaj predmet, a ne i na druge.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je krajem prošlog meseca od suda da osudi Stolića na najmanje tri godine zatvora.

Šta je pisalo u optužnom predlogu?

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Navedeno je da je sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Tanjug/FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

 

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića. Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca. On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

U tom predmetu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina. Uskoro ih očekuje početak suđenja.

Komentari (0)

Srbija