Društvo

Mihajlović kritikuje spot Puteva Srbije: Nosi važnu poruku, ali doprinosi rodnoj diskriminaciji

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

12:51

Mihajlović kritikuje spot Puteva Srbije: Nosi važnu poruku, ali doprinosi rodnoj diskriminaciji
Mihajlović kritikuje spot Puteva Srbije: Nosi važnu poruku, ali doprinosi rodnoj diskriminaciji - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, smatra da video spot "Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život!" nosi važnu poruku, ali da doprinosi širenju rodnih stereotipa i da je rodno diskriminatorski.

"Verujem da će spot uticati na svest vozača o značaju i upotrebi zaustavne trake na auto-putevima i ta poruka je važna. S druge strane, ne mogu da ne primetim da i ova reklama doprinosi širenju rodnih stereotipa i predrasuda o ženama i muškarcima. Kao država borimo se protiv diskriminacije prisutne u društvu, ovo je godina borbe protiv rodnih stereotipa, ali kada vidimo da javne institucije, svesno ili ne, doprinose njihovom širenju, shvatamo koliko je dug put do rodne ravnopravnosti", navela je Mihajlović u saopštenju.

Spot je delo Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenjuje da je reč o još jednom rodno diskriminatornom spotu, navodi se u saopštenju.

"Vidite smirenog muškarca, sina koji je racionalan, majku i ćerku nervozne i bahate. Da li je to zaista poruka koju želimo da pošaljemo? Da su muškarci ti koji smiruju situaciju i uvek su mudri i u pravu, a žene prave problem? Još jedan od rodnih stereotipa koji je štetan i ne doprinosi izgradnji modernog društva u kojem su i žene i muškarci jednako poštovani", ocenila je Mihajlović.

Mihajlović je dodala da nije lako boriti se protiv predrasuda, jer su utemeljene na patrijarhalnim obrascima i vekovima nametanim društvenim normama.

"Ali mi ne odustajemo. I najmanje što očekujem je da javne institucije čiji glas ima težinu doprinose tome”, poručila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija