Društvo

Upozorenje RHMZ: Pred nama vreli dani s temperaturama do 37 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2022

-

07:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti vedro, sunčano i veoma toplo vreme. U ranim jutarnjim satima u Vojvodini i Beogradu izmereno je oko 20 stepeni, dok je u južnim predelima bilo malo svežije. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 33 stepena, dok će u Beogradu i Negotinu biti još toplije.

Pred nama su tropska dva dana. Temperatura će u petak dostizaći 35. podeok, dok će u subotu u pojedinim mestima biti i do 37 stepeni.

Stabilna atmosferska situacija i priliv tople vazdušne mase sa severa Afrike doneli su Španiji i Francuskoj još jedan talas tropskog vremena, sa temperaturom koja ponovo dostiže vrelih 40 stepeni. Za veći deo kontinenta izdato je upozorenje na ekstremno visoke temperature, u Nemačkoj i Poljskoj živa u termometru takođe prelazi 35 stepeni.

"Polje visokog vazdušnog pritiska i našoj zemlji donosi stabilno vreme. Dosta sunčanih perioda i slab vetar omogućavaju da temperatura ponovo bude iznad prosečnih vrednosti. Najtopliji dani ove nedelje biće petak i subota, sa temperaturom preko 35 stepeni", kaže meteorološkinja Ljubica Gojković.

Osveženje u nedelju

Ona navodi da će vedro i sunčano vreme ostati sve do nedelje za kada se prognozira postepeno naoblačenje i lokalne padavine. U petak će maksimalna dnevna biti do 35 stepeni, a u subotu lokalno i do 37.

"Mešanje tople i hladne vazdušne mase iznad naše zemlje uzrokovaće formiranje i razvoj oblaka koji će padavine doneti prvo južnim i istočnim predelima. Sa oblacima stiže i blaži pad temperature, dok na severu, sve do ponedeljka ostaje pretežno sunčano i toplije", istakla je Gojković.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Do proširivanja padavinske zone ka severu dolazi u ponedeljak, a nestabilno vreme zadržava se tokom cele sledeće nedelje, što znači više oblaka, lokalne padavine i dnevna temperatura oko 30 stepeni.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na veoma toplo vreme u petak i subotu u većem delu Srbije. U nedelju u južnim i jugoistočnim krajevima, veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 36 stepeni.

Upozoravaju i na veoma toplo vreme u subotu na području Beograda sa najvišom dnevnom temperaturom oko 36 stepeni.

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje na nizak vodostaj reka. Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95 posto-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Kako se zaštititi

Visoke temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe kod bilo koje osobe, ali su određene grupacije stanovništva posebno osetljive na ove vremenske "neprilike". To su pre svega mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne bolesti i drugih hroničnih bolesti. Takođe su ugoženi i sportisti i radnici koji vežbaju ili rade na otvorenom, izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, ali i svi oni koji rade u previše toplim ili zagušljivim prostorijama.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Zbog toga, ističu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje nekoliko najvažnijih saveta bi trebalo pratiti kako bi se sprečio nastanak zdravstvenih tegoba:

Bez preke potrebe ne bi trebalo boraviti na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati. Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana - u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru). Izbegavajte vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana.

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, a na glavu obavezno stavite šešir ili kapu sa širokim obodom.

Redovno unosite tečnost - pre svega vodu. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima. Kada boravite na otvorenom, uvek imajte vodu kod sebe.

Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke. Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni u toku dana, odnosno 24 stepena u toku noći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija