Društvo

Udžbenici udarac za budžet porodica: Za dva đaka od petog do osmog razreda minimalac potreban samo za knjige

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/08/2022

-

10:59

Udžbenici udarac za budžet porodica: Za dva đaka od petog do osmog razreda minimalac potreban samo za knjige
Udžbenici udarac za budžet porodica: Za dva đaka od petog do osmog razreda minimalac potreban samo za knjige - Copyright Tanjug/Predrag Mitić, Zoran Žestić, Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Približava se 1. septembara i polazak đaka u školu, a sa njim stižu i "stare glavobolje" roditeljima i svakodnevno sabiranje koliko je novca potrebno za udžbenike, olovke, sveske, pribor, odeću, obuću. A računice ove godine kaže da je roditeljima koji imaju dva đaka od petog do osmog razreda potreban minimalac samo za udžbenike. I verovatno još toliko, oko 35.000 dinara, za patike, odeću, olovke, sveske, pribor....

Naime, za niže razrede osnovne škole - od prvog do četvrtog, zavisno od izdavača, knjige koštaju do 8.000 dinara, a za više razrede kompleti su od 17. 000 do 18.000 dinara.

Ranije su roditelji mogli da se oslone da mlađa deca nasleđuju knjige od starije braće i sestara, ili da kupe polovne i tako prođu jeftinije. Međutim, sada se udžbenici menjaju na svake četiri godine, tako da je to često nemoguće. Ono što posebno revoltira mame i tate je što mnogi od njih na kraju školske godine ostanu "netaknuti". To je posebno bilo izraženo tokom korone. 

U Beogradu i ove godine Grad kupuje knjige za učenike prvog i drugog razreda. Međutim, roditelji moraju da kupe udžbenike za likovnu kulturu, digiralni svet i muzičku kulturu. Samo za ta tri udžbenika moraju da izdvoje nešto više od 2.000 dinara. Mnogi se pitaju moraju li udžbenici  za likovno i muzičko i to za decu koja tek uče da čitaju i pišu?

Udžbenik iz likovnog ograničava kreativnost prvaka

Učiteljica Vesna Jerotijević, iz čačanske OŠ "Milica Pavlović“, kaže za Euronews Srbija da udžbenik iz likovnog ne samo da nije neophodan, već da na neki način "ograničava kreativnost kod dece".

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mislim da udžbenici iz likovnog i muzičkog u prvom i drugom razredu nisu neophodni. Plan i program podržava slobodu da učitelj može da organizuje čas, recimo  likovnog, bez udženika. Kada im date temu i uvedete ih na pravi način oni razmišljaju, razvijaju kreativnost šta će nacrtati. Sa udžbenicima ih na neki način ograničavate, jer imaju već ponuđen crtež ili još gore neki izdavači imaju i bojanke. Tu nema kreativnosti", rekla je Jerotijević.

Ona je navela da je dovoljno da učitelj ima jedan udžbenik koji će mu služiti kao smernica u radu. Navodi da je slično i sa udžbenikom iz muzičke kultute. Jedino što deci u tom uzrastu koristi su pesmice na CD-u koji dobijaju uz udžbenik. Međutim, većina đaka ne može kod kuće da ih koristi jer savremeni uređaju nemaju CD plejere. Jerotijević dodaje da sve pesmice koje rade mogu da nađu i na jutjubu.

"Ovo je klasično zavlačenje ruku u džepove roditelja. Ne znam zbog čega je toliko slobode dato izdavačima, a sve preko leđa roditelja. Mislim da treba zajedno da odreaguju roditelji i prosvetni radnici. Roditelji idu linijom manjem otpora - šta ću ako treba, moram da kupim. Sa druge strane prosvetni radnik razmišlja - "pa piše mi u nastavnom planu i programu ja sam obavezan da radim po tome". I tako u krug", navela je ona.

Uporište u osnovnim školama

Ističe da izdavačke kuće imaju najveće uporište u osnovnim školama, da skoro nijedna kuća ne štampa udžbenike za srednju školu "jer im se ne isplati".

"U srednjoj školi trend je da đaci nose jednu svesku za sve predmete. Zato i ne štampaju udžbenike za srednju školu. Uporište je u osnovnim školama. Dešava se da za jedan predmet imate dva udžbenika - za prvo i drugo polugodište, pa dve radne sveske. Onda nastavnici se trude da se sve to đaci popune, što u školi, što za domaći da ne bi ostalo prazno", priča ona.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodaje da škole mogu, na nivou aktiva da naprave selekciju šta će da koriste, a šta ne.

"Škole mogu da kažu udžbenike hoćemo, radnu svesku nećemo. A kvalitet udžbenika je posebna priča. To tek vidite kada uzmete da radite po njemu", navela je ona.

 
Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" kaže da je ove godine posebno teško roditeljima koji imaju dvoje, troje ili više dece školskog uzrasta. Veliki problem je što su uglavnom prinuđeni da kupuju nove udžbenike, retko ko može da koriste stare.

"Program se malo menja, ali ne menja se toliko da deca ne mogu da uče iz starih udžbenika. Ima nastavnika koji su tolerantni, ali ima i nastavnika koji insistiraju na tome da se kupe novi udžbenici zbog malih izmena. Uz savki udžbenik imate i radnu svesku. Za prvi razred u kompletu za srpski jezik imate pet udžbenika - bukvar, čitanku, tri radne sveske. Pritom to je dete koje tek uči slova", rekla je Soćanin za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija