Društvo

Dvoje dece teško povređene u nesreći u Bugarskoj prebačeno helikopterima u Srbiju, zbrinuti u Tiršovoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/08/2022

-

12:19

Dvoje dece teško povređene u nesreći u Bugarskoj prebačeno helikopterima u Srbiju, zbrinuti u Tiršovoj
Dvoje dece teško povređene u nesreći u Bugarskoj prebačeno helikopterima u Srbiju, zbrinuti u Tiršovoj - Copyright Tanjug/Ministarstvo zdravlja

veličina teksta

Aa Aa

Dve najteže povređene dece u udesu u Bugarskoj je helikopterima prebačeno za Beograd, saopšteno je iz Univerzitetske bolnice "Pirgov" u Sofiji. Oni su primljeni u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, nalaze se na intenzivnoj nezi, izjavio je Tanjugu direktor klinike u Tiršovoj dr Siniša Dučić.

Ministar zdravlja Bugarske Asen Medžidijev rekao je novinarima da su lekari iz bugarske bolnice dali odobrenje da je zdravstveno stanje dece takvo da mogu da budu prebačeni u Beograd. Oba deteta su ranije podvrgnuta operacijama.

Dučić je naveo da jedan od dečaka ima više preloma i povreda mekanog tkiva. Drugi dečak, prema njegovim rečima, ima neurološke povrede i njegovo stanje je komplikovanije.

Dučić je podsetio da su posle nesreće dečaci primljeni u bolnicu u Sofiji, odakle su danas helikopterima prebačeni na beogradski aerodrom i sanitetskim vozilima prevezeni u bolnicu u Tiršovoj.

U bolnici stara Zagora je troje dece koji su u dobrom zdravstvenom stanju, a njihov prevoz će biti sutra ambulatnim kolima kako bi bili prebačeni na teritoriju Srbije. Osim dece u Zagori su i dva povređena muškarca. Jednom je amputirana potkolenica i on je u stabilnom stanju ali se njegovo stanje prati, javlja dopisnica Euronews Srbija.

Podsetimo, nekoliko ljudi povređeno je u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, kada se autobus iz Srbije koji je prevozio decu i odrasle sa folklornog ansambla u Nesebaru, prevrnuo na auto-putu Trakija.

Osim toga, sedmoro dece je juče iz Stare Zagori prebačeno u Srbiju i ona se nalaze u Dečjoj bolnici u Tiršovoj. Dr Marija Lukač u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je njihovo stanje stabilno i da nisu životno ugroženi.

"Povređena deca su stigla u ponedeljak oko 20 časova, a pregledi su trajali do ponoći. Urađena je osnovna dijagnostika. Samo jedan dečak ima težu povredu lakta i biće operan, isključili smo sumnje da je u pitanju povreda kičme", rekla je ona.

Kaže da ostala deca imaju lakše povrede mekih tkiva i ostaće u bolničkim uslovima još nekoliko dana, kao i da će ih sukcesivno otpuštati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija