Društvo

Upaljen crveni meteoalarm: Najtopliji dan u nedelji - temperatura do 40 stepeni, ali stiže osveženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2022

-

07:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je najtopliji dan ove nedelje. Temperatura će lokalno biti i do 40 stepeni, a vreme ostaje vedro i sunčano sve do večernjih sati. Zbog ekstremno visoke temperature na snazi je crveni meteoalarm koji upozorava je pojava potencijalno opasna.

Dodatni oprez se preporučuje kako zdravim osobama, tako i osobama sa hroničnim tegobama. U najtoplijem delu dana izbegavajte da duže vremena provodite napolju i sa sobom obavezno ponesite osveženje.

"Do kraja dana vreme ostaje tropsko, ipak već u poslepodnevnim satima dolazi do naoblačenja, prvo na jugozapadu i zapadu zemlje, a kasnije tokom noći, i u ostalim predelima. Tokom noći suvo ostaje jedino na istoku i jugoistoku, a nešto obilnije padavine očekuju se u subotu poslepodne i to u celoj zemlji. Pljuskovi, grmljavina i lokalno obilnije padavine zadržavaju se i u nedelju uz intenzivno zahlađenje", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će maksimalna temperatura u subotu kretati od 26 do 34 stepena, koliko se očekuje na istoku zemlje, a u nedelju živa u termometru neće prelaziti 25. podeljak u celoj Srbiji.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Oblačno, mestimično sa kišom biće i tokom sledeće nedelje, a temperatura uglavnom neće prelaziti 28 stepeni. Vetar će samo za vikend biti povremeno pojačan, a sa premeštanjem ciklona koji nam donosi ovu nestabilnost dalje ka istoku, dolazi do slabljenja vetra", istakla je Gojković.

Intenzivna promena vremena koja nas očekuje u narednih nekoliko dana može nepovoljno uticati na meteoropate, međutim sa ustaljivanjem vremenskih prilika sledi poboljšanje biometeorološke situacije.

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je nekoliko upozorenja- na visoke temperature, vremenske nepogode, ali i hidrološko upozorenje.

"Danasna području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura od 36 do 39 stepeni. Od petka posle podne do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 milimetara za 24 sata", navedeno je na sajtu RHMZ.

Izdato je upozorenje i za Beograd na visoke temperature i vremenske nepogode.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Danas na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni. Od petka posle podne do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra", navode u RHMZ.

Hidrološko upozorenje

RHMZ je izdao i upozorenje da će se na Dunavu i Savi vodostaji narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija