Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ-a: Pljuskovi i grmljavina u delovima Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2022

-

17:43

Najnovije upozorenje RHMZ-a: Pljuskovi i grmljavina u delovima Srbije
Najnovije upozorenje RHMZ-a: Pljuskovi i grmljavina u delovima Srbije - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Rade Prelić, Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za nešto manje od sat vremna na zapadu i jugozapadu zemlje dolazi do razvoja oblačnosti i očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, piše u najnovijem saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas nekoliko upozorenja- na visoke temperature, vremenske nepogode, ali i hidrološko upozorenje.

RHMZ

 

"Danasna području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura od 36 do 39 stepeni. Od petka posle podne do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelju pljuskovi i grmljavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 milimetara za 24 sata", navedeno je na sajtu RHMZ.

Izdato je upozorenje i za Beograd na visoke temperature i vremenske nepogode.

"Danas na području Beograda veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 37 stepeni. Od petka posle podne do kraja sedmice na području Beograda povremeno se očekuju pljuskovi i grmljavine, koji lokalno mogu intenzivniji uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra", navode u RHMZ.

Inače, danas je bio najtopliji dan ove nedelje. Temperature su lokalno bile i do 40 stepeni Celzijusa. Upravo je zbog ekstremno visokih temperatura na snazi bio crveni meteoalarm koji upozorava je pojava potencijalno opasna.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković savetuje dodatni oprez  kako zdravim osobama, tako i osobama sa hroničnim tegobama. 

"Do kraja dana vreme ostaje tropsko, ipak već u poslepodnevnim satima dolazi do naoblačenja, prvo na jugozapadu i zapadu zemlje, a kasnije tokom noći, i u ostalim predelima. Tokom noći suvo ostaje jedino na istoku i jugoistoku, a nešto obilnije padavine očekuju se u subotu poslepodne i to u celoj zemlji. Pljuskovi, grmljavina i lokalno obilnije padavine zadržavaju se i u nedelju uz intenzivno zahlađenje", kaže ona.

Ona je navela da će maksimalna temperatura u subotu kretati od 26 do 34 stepena, koliko se očekuje na istoku zemlje, a u nedelju živa u termometru neće prelaziti 25. podeljak u celoj Srbiji.

RHMZ je danas izdao i upozorenje će se na Dunavu i Savi vodostaji narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Komentari (0)

Srbija