Društvo

Direktorka RFZO: Od 2023. godine sistem za integraciju državnog i privatnog zdravstva

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

14:28

Direktorka RFZO: Od 2023. godine sistem za integraciju državnog i privatnog zdravstva
Direktorka RFZO: Od 2023. godine sistem za integraciju državnog i privatnog zdravstva - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će početkom sledeće godine biti uveden novi informacioni sistem koji će omogućiti integraciju privatnog i državnog zdravstva, kako bi se obezbedile sve informacije o pacijentu, najavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za Tanjug najavila i da će u narednih mesec dana biti dostupna aplikacija putem koje se može doći do svih informacija do kojih građani trenutno mogu da dođu jedino odlazeći na šalter RFZO.

Škodrić je pojasnila da će zahvaljući novom informacionom sistemu i privatni i državni lekari imati uvid u istoriju bolesti pacijenta, njegov zdravstveni karton i sve intervencije i vidove lečenja.

Kada je reč o propisivanju lekova, navela je da se svi lekovi koji su o trošku države i dalje izdaju na potpuno isti način, to jest da samo izabrani lekar propisuje lek koji se o trošku države izdaje u apoteci, ali da će se putem elektronskog recepta koji se sada uvodi i kod privatnika onemogućiti dupliranje propisivanja terapije.

"Često se desavalo da pacijenti odlaze kod privatnika i dobiju potpuno isti lek za istu indikaciju samo pod nekim drugim nazivom, a taj lek nije na listi lekova što znači da nije o trošku države. Na primer, za smanjenje masti poznati lek koji se koristi jeste Sortis koji nije na listi lekova, ali jeste Atakor (Atacor) koji ima potpuno isto dejstvo", rekla je Škodrić.

Navela je da su građani, ako im privatnik propiše Sortis u apoteci plaćali, umesto da dobiju Atakor koji je o trošku države, te istakla da će to biti onemogućeno uvođenjem informacionog sistema i obezbeđivanjem potpuno identičnih informacija i privatnom i državnom zdravstvu jer će se videti da pacijent može da dobije lek koji je o trošku države.

Škodrić je rekla da se uvođenjem informacionog sistema ostvaruju velike uštede ne samo po pacijenta već i za državu jer se izbegava pravljanje tzv. veštačkih zaliha i nestašice lekova.

"Ako pacijenti odlaze u apoteku i kupuju neki lek koji nije na listi lekova, njih samim tim nema u količinama kao onih koji su na listama lekova i onda prave kućne zalihe, a u državi izazivaju tzv. veštačku nestašicu. To se više neće dešavati tako da su benefiti ovoga zaista veliki i po pacijente i po državu", istakla je Škodrić.

Ona je pomenuila i aplikaciju za pametne telefone i tablete koju uvodi RFZO putem koje se, dodala je, u svega nekoliko klika dolazi do svih informacija do kojih osiguranik trenutno može da dođe samo odlazeći na šalter RFZO-a.

"Putem ove aplikacije osiguranik će moći da dođe do podataka overe svoje zdravstvene knjižice, o svim prijavama, potvrdama kao što su stomatološke potvrde, zatim overa tehničko-medicinskih pomagala, razne overe potvrda za putne troškove", navela je Škodrić i dodala da se putem ove aplikacije mogu videti obrasci za odlazak u inostranstvo, pa čak i skinuti, kao i podaci u vezi sa bolovanjem.

Komentari (0)

Srbija