Društvo

Snimali se sa leševima na Medicinskom fakultetu: Klipovi završili na Tiktoku uz neprimerene pesme, utvrđeno ko su akteri

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/09/2022

-

16:00

Snimali se sa leševima na Medicinskom fakultetu: Klipovi završili na Tiktoku uz neprimerene pesme, utvrđeno ko su akteri
Snimali se sa leševima na Medicinskom fakultetu: Klipovi završili na Tiktoku uz neprimerene pesme, utvrđeno ko su akteri - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bizarni "video klipovi" nastali na Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, na kojima se vide mladići koji se snimaju okruženi leševima osvanuli su juče na društvenoj mreži TikTok. Javnost je uznemirena ne samo zato što je snimak nastao u jednoj visokoobrazovnoj ustanovi gde su tela preminulih poverena u naučno-obrazovne svrhe, već i što su muškarci koji su akteri ovog slučaja snimali tela, a snimci su potom pokriveni stihovima pesama "Ustani, budi se" i "Ustaj sine".

Na Medicinskom fakultetu kažu da su šokirani onim što su videli na društvenim mrežama, gde su i saznali za incident. Navode i da to nije uradio niko od zaposlenih na fakultetu, niti studenti, već da su u pitanju radnici firme koja izvodi radove na protivpožarnoj zaštiti u zgradi. 

Na fakultetu za Euronews Srbija kažu i da su odmah nakon što su saznali za snimak utvrdili o kome je reč i kontaktirali firmu sa kojom su danas održali sastanak.

"Od firme koja je angažovana na izvođenju radova obavešteni smo da će mladići koji su snimali stolove za obdukciju sa leševima dobiti momentalne otkaze, a fakultet će ceo slučaj prijaviti policiji", naveli su oni.

Na prvom snimku koji je dospeo na društvene mreže vide se tela šest preminulih, takozvanih "kadavera" koji služe za praktičnu nastavu na predmetu anatomija. Snimak je praćen pesmom "Ustani, budi se". Na drugom snimku se vidi mladić koji leži prekriven na stolu za obdukciju i potom ustaje uz pesmu "Ustaj sine majka zove, ustaj sine zora je".

Na Medicinskom fakultetu za Euronews Srbija kažu da su na društvenim mrežama videli snimak, da su prepoznali da je reč o njihovom Institutu za anatomiju. Tada su, kako navode, vraćene kamere i utvrđeno je da to nije uradio niko od zaposlenih, ni studenti, već radnici firme koja je angažovana da servisira protivpožarni sistem.

"Za radnike momentalni otkaz"

"Na snimku su bili nepoznati ljudi. Odmah smo pozvali firmu koja je angažovana po ugovoru da izvodi radove na sistemu za detekciju i dojavu požara. Ispostavilo se da snimak napravili zaposleni iz te firme koja izvodi radove u Institutu. Danas smo imali sastanak sa direktorom te firme, on se izvinjava zbog svega, kaže da su to zaposleni na određeno vreme koji će dobiti momentalni otkaz. Mi ćemo o celoj situaciji izvestiti organe unutrašnjih poslova, pošto se radi o neprimerenom događaju", kaže za Euronews Srbija sekretar Medicinskog fakulteta dr Jelena Šantrić.

Pojašnjava da se na snimku koji je nastao u Institu za anatomiju vide kadaveri, koji služe za praktičnu nastavu studentima na predmetu anatomija. 

Napominje da su zaposleni na fakultetu i studenti svesni i da se etički ponašaju prema kadaverima, te da tako nešto niko sa fakulteta ne bi uradio.

"Svi su šokirani na fakultetu- dekan, ljudi sa anatomije. Nikada se na anatomiji nije desilo ništa slično", zaključila je Šantrić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija