Društvo

Miholjsko leto u Srbiji: Vikend sunčan i prijatan, a onda stiže naoblačenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2022

-

08:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stabilna atmosferska situacija donosi Srbiji mirno, toplo i sunčano vreme. Temperatura je juče na kratko prelazila 22 stepena, a u narednih nekoliko dana prognozira se i do 25 stepeni. 

Ovako toplo vreme nije uobičajeno za ovo doba godine, što znači da je pred nama period Miholjskog leta.

"Vreme će biti suvo, sa slabim vetrom i smenom sunčanih i oblačnih perioda. Ovog jutra je bilo malo toplije nego prethodnih dana, u Vojvodini se živa u termometru kretala oko 10. podeljka, dok je na jugu zemlje bilo malo svežije. Tokom dana dolazi do otopljenje, te će maksimalna temperatura biti oko 23 stepena", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da se u subotu zadržava slična vremenska situacija, temperatura će na kratko biti i do 25 stepeni, a vreme malo do umereno oblačno.

Za vikend vetrovito

Više sunčanih perioda i slab vetar uzrokovaće da subjektivni osećaj bude kao da je toplije od izmerenih vrednosti.

Tanjug/ Tanja Valič

 

"Vetar će u subotu, u košavskom području, ipak biti pojačan jugoistočni, a već u nedelju dolazi do jačanja severozapadnog vetra što nam donosi blaži pad temperature i nešto više oblaka. Vreme ipak ostaje suvo i prijatno toplo sve do sredine sledeće nedelje, za kada se prognozira još jedno prolazno naoblačenje i slabe, kratkotrajne padavine", rekla je Gojković.

Miholjsko leto je naziv za meteorološki fenomen kada vremenske prilike i nakon početka kalendarske jeseni podsećaju na leto.

Tada je vreme vedro, sunčano i mirno, a temperatura prelazi 20 stepeni. Miholjsko leto je dobilo naziv po Miholjdanu koji se slavi 12.oktobra, jer prema narodnom verovanju nakon Miholjdana počinje period prave jeseni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija