Društvo

Posle tragedije u kojoj je ubijeno dete krivične prijave protiv tri osobe iz Centra za socijalni rad u Vršcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2022

-

15:04

Posle tragedije u kojoj je ubijeno dete krivične prijave protiv tri osobe iz Centra za socijalni rad u Vršcu
Posle tragedije u kojoj je ubijeno dete krivične prijave protiv tri osobe iz Centra za socijalni rad u Vršcu - Copyright Facebook.com

veličina teksta

Aa Aa

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova podneo je Osnovnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv tri osobe iz Centra za socijalni rad u Vršcu, nakon teške tragedije u tom gradu u kojoj je otac ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

Krivične prijave podnete su protiv voditelja slučaja, supervizora i protiv pravnika, potvrđeno je za Euronews Srbija u Sekretarijatu.

Pokrajinski sekretarijat uputio je Skupštini grada Vršca i zvaničnu inicijativu za smenu direktorke Centra za socijalni rad zbog nepravilnosti koje su utvrđene tokom nadzora. U vanrednom nadzoru Centra za socijalni rad utvrđeni su propusti u radu u slučaju nasilja u porodici sa tragičnim ishodom.

Inače Marko. B je 4. oktobra ove godine ubio ćerku a zatim izvršio samoubistvo. Sve se odigralo nedelju dana nakon što mu je iz Osnovnog suda u Vršcu stigla presuda na uslovnu kaznu zbog nasilja u porodici, ali i obavezna mera psihijatrijskog lečenja. 

U vanrednom nadzoru Pokrajinskog sekretarijata utvrđeni su propusti u radu institucija, da nije bilo koordinacije u njihovom delovanju, da je nasilnik dobio presudu a da o tome nije obavešten Centar za socijalni rad, da nije rađena procena bezbednosti deteta.

Zatajile institucije

Sve je počelo 30. aprila kada je majka prijavila nasilje policiji a oni su istog dana obavestili Cenatar za socijlani rad u Vršcu (CZSR). Posle te prijave, saznalo se da majka nasilje trpi više ogodina, tačnije od početka zajedničog života 2017. godine. Tada je i izrečena hitna mera udaljavanja nasilnika iz stana i zabrana prilaska od 48 sati. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio mere istog dana na 30 dana.

U međuvremenu pokrenut je sudski postupak u Osnovnom sudu u Vršcu i 27. septembra doneta je prvostepena presuda kojom je Marku B. određuje kaznu od godinu dana zatvora ili tri godine uslovne kazne. Doneta je i posebna mera obaveznog psihijatrijskog lečenja. 

Tu je nastao i najveći problem jer informaciju o prvostepenoj presudi nije imao Centar za socijalni rad. 

U Osnovnom sudu u Vršcu su ranije za Euronews Srbija rekli da nije vođen postupak za razvod braka, niti postupak za dodelu starateljstva, kao i da niko tokom krivičnog postupka vođenog za nasilje u porodici nije ukazao da postoji opasnost za dete. Na pitanje čiji je to posao bio, odgovaraju: 

"Tokom postupka nijednog trenutka nije postavljeno pitanje detetove bezbednosti prilikom boravka sa ocem. Niko nam na to nije ukazao. Inicijativu za to nam podnose - policija, Centar za socijalni rad, tužilaštvo i stranke lično. Onda mi odlučujemo da li je osnovano ili ne.  Mi takve zahteve nismo imali", naveli su u sudu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

IZNOGUD

13.10.2022 15:34

Neko ovde treba debelo da odgovara...ne samo da ga smene već da ide na dugu robiju. Ovo je užasno.!

Srbija