Društvo

Misterija crnog pantera u okolini Apatina: Jedni se plaše, a drugi zbijaju šale dok traje potraga za velikom mačkom

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ivana Vlajović

17/11/2022

-

16:35

Misterija crnog pantera u okolini Apatina: Jedni se plaše, a drugi zbijaju šale dok traje potraga za velikom mačkom
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crni panter u Srbiji, u vojvođanskoj ravnici nedaleko od Dunava - deluje kao bajka, ali nakon saopštenja institucija u Srbiji koje su upozorile na tu mogućnost počela je opsežna potraga za velikom misterioznom mačkom, a slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti. "Ne tražim od nikoga mi veruje, znam šta sam video", to su reči poljoprivrednika iz Apatina koji je uveren da je video divlju zver.

Rezultat toga je da jedni veruju i strahuju, a drugi ne veruju i zbijaju šale deleći na društvenim mrežama fotografije Bagire i Moglija iz "Knjige o džungli", gde Bagira (panter) obaveštava dečaka da su stigli u Apatin. Ono što je sigurno, crni panter do sada nije pronađen.

Iako se pojavila informacija da je potraga obustavljena zbog nedostatka dokaza, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović je rekao za Euronews Srbija da to nije tačno, i da su ekipe u pripravnosti da reaguju na svaku validnu informaciju da je velika crna mačka uočena i da izađu na teren. On je ranije rekao da je cilj potrage da se panter uspava i prebaci u Zoološki vrt na Paliću. 

Reakcija javnosti pokrenuta je nakon što su pre više od nedelju dana Vojvodinašume izdale upozorenje da je u atarima sela nedaleko od Apatina primećen crni panter i pozvale građane da budu oprezni i prijave policiji ukoliko ga primete."Predator je izrazito opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje bližnje", navodeno je u saopštenju.

Interesovanje za taj slučaj ne jenjava, o čemu svedoči i to što se na teritoriji Srbije poslenjih nedelja na Guglu beleži sve više pretraga sa ključnim rečima "crni panter".

Kada su se pojavili navodi da je viđen u okolini Banje Junaković, verovalo se da bi slučaj mogao da bude jasniji. Međutim, ispostavilo se da je reč o još jednoj bezuspešnoj potrazi, a ekipe su pregledale teren i dronom sa termovizijskom kamerom. Mnogi stručnjaci su ukazivali da je teško da lovci koji dobro poznaju teren u svojim lovištima ne bi uočili takvu zver ili ostatke divljači kojom bi se ona hranila.

"Niko nije stoprocentno stiguran o kojoj je životinji reč"

Nakon nekoliko dana bezuspešnih potraga i dezinformacija da je viđen na različitim lokacijama  mnogi su počeli sa sumnjaju da crni panter kod Apatina uopšte postoji. U Šumskoj upravi u Apatinu napomenuli su da nisu uočili bilo kakve tragove koji bi ukazivali na prisustvo takvog predatora, te da su upozorenje izdali na osnovu izveštaja policije i lovne inspekcije.

I Sonja Mandić direktorka Zoo vrta u Subotici, koji je uključen u potragu za medije je rekla da stoprocentno nisu sigurni o kojoj se životinji tačno radi, ali da su u pripravnosti kad god ima potrebe.

"Nismo sigurni koja je to vrsta divlje mačke, ukoliko je u pitanju velika mačka. Naime, vrlo je teško na osnovu izjava svedoka koji prosto nisu stručna lica da izvrše determinaciju i u ovom trenutku odrediti za kojom tačno vrstom životinje se traga", rekla je Mandić.

Euronews Srbija

 

Međutim, poljoprivrednik i lovac iz Apatina, Petar Sladić, koji je za Euronews Srbija ispričao da je pantera primetio 30. oktobra u ataru na tromeđi između Apatina, Sonte i Svilojeva, kategoričan je da je video veliku mačku i da je u pitanju definitivno panter.

"Ne tražim ni od koga da mi veruje, bože sačuvaj. Ja znam šta sam video i vrlo dobro znam da to nije sa ovoga podneblja. Da l' je ona tu, da l' je ona došla odavde, ja to ne znam. Da l' je to mužjak, ženka, ne znam. Znam da je velika mačketina, da je panter u pitanju definitivno. Ko će da veruje, ko neće", rekao je Sladić i dodao da je životinju video i njegov kolega sa kojim je tog dana sejao ječam.

Svesni da životinji koju su gledali samo na televiziji ili u zoološkom vrtu tu nije mesto, odlučili su najpre da svoje iskustvo nikome ne spominju, a tek nekoliko dana kasnije otišao je i prijavio slučaj policiji u Apatinu. 

Iako dokaza da ova životinja slobodno šeta na ovim prostorima gotovo da nema, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović kaže da od potrage uprkos tome neće odustati zbog uzemirenja javnosti.

"Nema mesta panici, panteru čovek nije plen"

Biolog Kristijan Ovari ipak poručuje da ne bi trebalo paničiti jer čovek nije plen toj životinji.

"Ona se hrani prvenstveno sitnijim životinjama od sebe-zečevi fazani, sitna divljač, odbegli kućni ljubimci, ali nikako ljudi", objasnio je Ovari.

Pojašnjava da je panter životinja koja ima tajnovit način života, što znači da "neće samo tako da se pojavi, već se skriva".

Unsplash

 

"Imali smo priliku da vidimo kada su je registrovali pre neki dan kod Banje Junaković sa kojom lakoćom je ona uspela da se zavuče u neko šiblje, toliko da ni termo kamere nisu uspele da je nađu. Pogotovo crno kamuflažno krzno pogoduje ovakvoj situaciji tako da ona savršeno ima mogucnost da pobegne", objasnio je.

Dodao je da je to isti slučaj kao i sa kunama koje žive u potkrovljima.

"Ljudi ih nisu svesni, a zapravo su vrlo korisne. Love pacove i druge životinje. Slično tome i ova životinja je tu negde i hrani se drugim životinjama, a da mi ne znamo za njeno postojanje. Ne treba paničiti", poručio je Ovari.

Pre skoro godinu dana panter viđen u Mađarskoj, ne zna se da li je reč o istoj mački

Jedno od pitanja koje se nejčešće postavlja je kako bi crni panter uopšte mogao da dođe u vojvođanske atare? Biolog Zoološkog vrta u Beogradu Kristijan Ovari za Tanjug je pre nekoliko dana rakao da definitivno nije pobegao iz zooloških vrtova jer je pričao s kolegama iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

"Postoji problem sa krijumčarenjem divljih životinja, nelegalnim držanjem. Postoji mogućnost da je, posredstvom toga, i ova životinja dospela u prirodu, odnosno tamo gde joj nije mesto", rekao je Ovari.

Jedna od pretpostavki je i da bi to mogla biti ista životinja koja je u decembru prošle godine primećena kod mađarskog grada Kiškunhalaša, međutim, to se teško može potvrditi.

Gradonačelnik Robert Fulop rekao je za da je u proteklih skoro godinu dana panter viđen i u drugim delovima Mađarske, ali da već mesecima o njemu nije čuo nikakve informacije.

Komentari (0)

Srbija