Društvo

Sastala se Radna grupa za prevenciju nasilja u školama - rok za usaglašavanje mera 19. decembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2022

-

14:15

Sastala se Radna grupa za prevenciju nasilja u školama - rok za usaglašavanje mera 19. decembar
Sastala se Radna grupa za prevenciju nasilja u školama - rok za usaglašavanje mera 19. decembar - Copyright Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa za prevenciju nasilja održala je danas drugi sastanak na kome je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložila niz mera, a rok za usaglašavanje predloženih mera je 19. decembar.

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružića, koji je predsedavao sastanjku, odnosi se, na povećanje broja stručnih sardnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplninski postupak, pitanje pojačanaog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Ministar je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija.

U skladu sa tim, ministar Ružić zahvalio je ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić, koja je uzela učešće u Radnoj grupi i naglasila da joj je drago da uzme učešće u radu Radne grupe, jer smatra da je nasilje društveni problem u čijem rešavanju je važno da svi učestvuju i daju doprinos.

“Porodice su primarna kuća koja vaspitava dete i uči ga osnovnim vrednostima. Na školi, društvu je da u tome pomogne“, rekla je ona.

Predlozi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

Iz USPRS-a predlažu i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja u delu koji se odnosi na ocenjivanje vladanja učenika, zatim svrstavanje upotrebe mobilnog telefona u toku nastave u teže povrede obaveze učenika, kao i povećanje novčanih kazni za roditelje.

Zalažu se i za hitnu izmenu i dopunu Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u delu koji se odnosi na sekretare škola i stručne saradnike, da se na nivou jedinice lokalne samouprave ili Školske uprave angažuju specijalni pedagozi koji bi pružali dodatnu stručnu pomoć u prevenciji i intervenciji u odgovoru na nasilja, zlostavljanje i zanemarivanje i jačanje intersektorske saradnje sa centrom za socijalni rad, domom zdravlja i policijom.

Kako su naveli u saopštenju, jedna od predloženih mera je i izmena i dopuna Pravilnika o društveno-korisnom radu kojima bi se izbacila obaveza ustanove da se konsultuje sa roditeljem prilikom određivanja aktivnosti društveno–korisnog rada.

Zatražili su i izmene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srbije po kojima bi se zaposlenima u prosveti dodelio status službenog lica i svaki napad na zaposlenog u prosveti kvalifikovao kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Novi sastanak radne grupe planiran je za 20. decembar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija