Društvo

Opasna staza jedini put do škole: Đaci iz Novog Pazara svaki dan rizikuju život hodajući tik uz provaliju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2022

-

20:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Učenici Osnovne škole "Jošanica" u Novom Pazaru svakodnevno strahuju kako će doći do škole, jer je put do nje pravi izazov. S jedne stane kolovoz, dok sa druge strane provalija. Zabrinuti roditelji apeluju na nadležne da se problem odmah reši, jer kako kažu, pitanje je samo trenutka kada će doći do nesreće.

Od dva zla, biraj manje, tako  roditelji započinju priču svaki dan kada decu šalju u školu, jer put koji đaci Osnovne škole "Jošanica" koriste izazov je za odrasle, a i za decu. Roditelji uplašeni, deca naviknuta, a problem postoji godinu dana. 

"Sa velikim strahom šaljemo našu decu u školu i mi svake sekunde očekujemo da naše dete padne, ne daj Bože da strada. Slika sve govori. Ko je projektant ovoga i kako je dozvolio da se ovako nešto neodgovorno uradi, da ode odavde i nama ostavi ovu provaliju. Ja sam je nazvao staza smrti", kaže roditelj Elvir Ibrahimović.

I Nihad Kadrić, roditelj, traži od nadležnih organa da reše problem što pre. Kako naglašava, dolazi zima, pašće sneg, a čistač će morati da skloni sneg na trotoar.

Nastivnici škole kažu da se problemi koji  postoje u naselju Jošanica moraju pod hitno rešavati jer zona škole nije u pravoj meri naznačena. 

"Problemi su takvi da su očigledni. Ispratite ovu stazu, ovo nije staza koja je i za prolaz koza, a ne ljudi. Dve su opasnosti, prva je ova očigledna, ovuda prolaze deca i meštani. Slobodno možemo da kažemo da je ova staza dala legitimitet da se ovo zove put smrti. Naši učenici su nevidljivi noću, neko ulično svetlo je postavljeno, ali nije dovoljno jasno ljudima kada prolaze da se tu nalaze deca", rekao je nastavnik Haris Ibrahimović.

Za učenike osnovne škole "Jošanica" u istoimenom naselju postoje dve opcije kako da dođu do škole - jedna je da idu kolovozom, a druga je da idu stazom koju su meštani nazvali "stazom smrti". Oni apeluju na sve odgovorne institucije da što pre reše ovaj problem kako ne bi bilo većih posledica.

Tragedija koja je potresla Novi Pazar

Podsetimo, u Novom Pazaru se pre nekoliko dana dogodila teška saobračajna nesreća u naselju Mur kada je stradala devojčica stara 15 godina, a Gradsko veće proglasilo je 13. decembar za Dan žalosti na teritoriji grada.

Pripadnici MUP-a uhapsili su 17-godišnjaka iz ovog grada zbog sumnje da je automobilom udario 15-godišnju devojčicu, koja je od zadobijenih povreda preminula. Uhapšen je i S.Ć. (58) iz ovog grada, jer je nakon nesreće vozilom prešao preko tela devojčice i napustio lice mesta, navodi se u saopštenju Policijske uprave Novi Pazar. Maloletnik se sumnjiči za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a S.Ć. za krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, njima je određeno zadržavanja do 48 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija