Društvo

Gradonačelnik Novog Sada o napadu na glumce iz Hrvatske: Najoštrija osuda, svako je dobrodošao u naš grad

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

17:30

Gradonačelnik Novog Sada o napadu na glumce iz Hrvatske: Najoštrija osuda, svako je dobrodošao u naš grad
Gradonačelnik Novog Sada o napadu na glumce iz Hrvatske: Najoštrija osuda, svako je dobrodošao u naš grad - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

 Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić osudio je napad na članove zagrebačkog pozorišta i izrazio žaljenje zbog nemilog događaja.

"Najoštrije osuđujem svaku vrstu nasilja, posebno onu koja šalje poruku netrpeljivosti. Veoma mi je žao što je došlo do nemilog događaja u Novom Sadu kada su napadnuti članovi zagrebačkog pozorišta.

U našem gradu je svako dobrodošao, a očekujem da će policijski i pravosudni organi, u što kraćem roku, preuzeti sve radnje radi pronalaska napadača i da će postupati dalje u skladu sa zakonom", rekao je Đurić povodom incidenta u Novom Sadu u kojem su povređeni članovi Teatra ITD iz Zagreba.

Uprave i ansambli novosadskih pozorišta, kao i Savez dramskih umetnika Vojvodine, zgroženi su i ogorčeni napadom na kolege iz zagrebačkog ITD teatra koji se dogodio u centru Novog Sada, navodi se u saopštenju novosadskih pozorišta, a koje vam u nastavku prenosimo u celosti:

"Sramno, nedopustivo i za svaku osudu je svako nasilje, a posebno nasilje motivisano etničkom (ili u ovom slučaju jezičkom) mržnjom. Posebno je poražavajuće da se takav čin dešava u gradu koji trenutno nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Opredeljenje svih novosadskih pozorišta je saradnja sa kolegama iz Srbije, regiona i Evrope. Želimo i ovim putem da naglasimo da je u sva novosadska pozorišta dobrodošao svako ko predstavlja teatar i kulturu, bez obzira iz kog grada ili zemlje dolazi.

Novi Sad kao multinacionalna sredina ima obavezu da neguje različitosti i toleranciju, posebno je to imperativ kulturnih delatnika našeg grada, stoga apelujemo na javnost, medije i nadležne institucije da se u tom duhu i ponašaju, te da ni na koji način ubuduće ne budu inspiratori ovakvih nemilih događaja, kako bi svi zajedno upravo u duhu tolerancije gradili sliku našeg lepog grada", zaključuje se u saopštenju novosadskih pozorišta.

Posetimo, dvojica glumaca iz Zagreba, članova Teatra ITD koji je učestvovao na Međunarodnom festivalu "Synergy", napadnuta su u centru Novog Sada. Osnovni javni tužilac delo je okarakterisao kao prekršaj, nezvanično saznaje Euronews.

Kako su za Euronews naveli u Kliničkom centru, dva strana državljanina primljena su sa lakim telesnim povredama, a nakon opservacije, kompletne dijagnostike, lekarske pomoći i zbrinjavanja i hemodinamski stabilni, pušteni su na kućno lečenje.

Teatar ITD iz Zagreba jedan je od pet pozorišta iz regiona koji su učestvovali na petom Međunarodnom festivalu "Synergy" u Novosadskom pozorištu od 15. do 19. decembra, inače projektu koji je ove godine deo programa Evropske prestonice kulture.

Osim zagrebačkog, na festivalu su učestvovali i teatri iz Rumunije, Mađarske i Srbije. 

Incident u kom su povređeni gostujući glumci iz Zagreba prvi je takav od osnivanja festivala. 

 

 

Komentari (0)

Srbija