Društvo

Društvo sudija Srbije pozdravilo povlačenja predloga: Autentično tumačenje bi poremetilo podelu vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2021

-

14:38

Društvo sudija Srbije pozdravilo povlačenja predloga: Autentično tumačenje bi poremetilo podelu vlasti
Društvo sudija Srbije pozdravilo povlačenja predloga: Autentično tumačenje bi poremetilo podelu vlasti - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da bi se autentičnim tumačenjem odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima "poremetila podela vlasti" i pozdravilo najavu povlačenja predloga za autentično tumačenje.

Društvo podseća da se donošenjem autentičnih tumačenja remeti podela vlasti, odnosno "zakonodavac nameće sudovima svoje tumačenje prava i time "sudi" on, a ne sudovi".

"Ukoliko pak postoji potreba za ujednačavanjem sudskih odluka zbog različitog tumačenja zakona, zakonodavcu stoji na raspolaganju izmena zakona. Iako mu predlozi autentičnih tumačenja nisu bili dostupni, Društvo sudija zaključuje da se oni, po svoj prilici, odnose na tzv. bankarske kredite", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nesumnjiv sistemski problem sa kojim se suočava i Srbije, koji se odnosi na više desetina hiljada bankarskih sporova, koji neprestano "pritiču" u sudove uprkos doslednim sudskim presudama, moguće je i treba ga rešiti, ali isključivo na sistemski način, zakonima.

"Rešenja o mesnoj nadležnosti sadržana u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku predstavljaju neke od odgovarajućih koraka u rešavanju tog problema, jer će omogućiti ravnomernije opterećenje sudova i sudsku zaštitu u doglednom roku koji se neće drastično razlikovati zavisno od toga da li su građani iz Beograda ili drugih gradova. Uz ova, biće potrebno još sistemskih rešenja i izmena drugih zakona, koje su već u najavi", navodi se u saopštenju.

Društvo sudija ukazuje da sudovi u ovim sporovima, naročito posle pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda, primenjuju "dobro uspostavljenu sudsku praksu" u smislu odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"U takvom slučaju, a naročito s obzirom na to da nije bilo nikakvih problema u skoro poluvekovnoj primeni Zakona o obligacionim odnosima, ne postoji nikakva potreba ujednačavanja sudskih odluka, pa dakle ni donošenju bilo kakvih autentičnih tumačenja", navodi se.

Skupštinski odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo je sutra da na predloge trojice poslanika Srpske napredne stranke razmatra autentična tumačenja tri propisa - Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

 

Da su suvojena ova tumačenja mogle bi biti poništene tužbe protiv banaka koje je, prema nezvaničnim procenama, u Srbiji podnelo više od 100.000 građana zbog naplate naknade za obradu kredita mogle bi biti poništene. Sličan efekat imalo bi i u svajanje predloženog zakona o parničnom postupku zbog kojeg se pobunio deo advokata i na kome sada radi radna grupa.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da u ponedeljak, 5. jula organizuje jednodnevnu obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije, zbog predloga za autentično tumačenje tri propisa.

U međuvremenu, kako je saznao Euronews Srbija, otkazana je sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspavlja o ovim predlozima i koja je bila zakazana za sutra.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija