Društvo

Da li je politika u umetnosti provokacija ili angažovanost: Može li "šč" isto što i "uvećana slezina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2023

-

23:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izbor riječke grupe Let 3 za predstavnika Hrvatske na predstojećoj Evroviziji izazvao je brojne reakcije. Politička konotacija pesme Mama ŠČ, sa kojom se grupa plasirala na ovo takmičenje, otvorila je pitanje o vezi politike i umetnosti. O tome koliko su politika i umetnost povezane i da li je političarima i političkim porukama mesto na muzičkim festivalima, u pozorištu, na filmu i knjizi za Euronews centar govorili su rediteljka Jelena Bogavac i pisac Vladimir Arsenijević. 

Prema oceni sagovornika Euronews centra, Evrovizija je decenijama politizovana i, kako kažu, viđene su i veće provokacije u tom smislu.

Rediteljka Jelena Bogavac kaže da je Mama ŠČ jedna mirotvoračka pesma i da se diže suviše velika frka oko jednog, kako navodi, potpuno opravdanog medijskog tripa da se digne pažnja za izvesnu mirotvoračku akciju.

Euronews

 

 

"Čula sam njihovo objašnjenje da je ta pesma rađena pre 10 godina odnosila bi se na nekog drugog diktatora, da je pravljena u 19. veku na nekog sasvim drugog, što znači da uvek postoji neka baza opštosti i u njihovom nastupu, osim te dnevnopolitičke. Njihov nastup čak nije ni nešto ubistveno dnevnopolitički opasan, samim tim što je na tragu odnosa Evrpske unije prema problemu tog rata. Rat je grozan i naravno da je svaki pokušaj mirotorstva dobrodošao, nezabranjiv je i legitiman", kaže ona. 

Pisac Vladimir Arsenijević dodaje da oni koji su imali prilike da prate Let 3 tokom čitave njihove karijere razumeju njihovu provokativnost.

Euronews

 

 

"Oni provokativnost inače dele sa primorcima. Riječani su poznati po oporom izazivačkom humoru. Oni su jako dobri predstavnici jednog ambijenta u kome već tako dugo stvaraju. Naravno da oni nastupaju provokativno spram Evrovizije i to je jasno kao dan i pomalo je smešno uzbuđivati se oko toga. I prethodnih godina bilo je različitih načina da se izazove neka vrsta provokacije u kontekstu Evrovizije. Meni je bilo interesantno prošle godine sa Konstraktom, i pevanje o uvećanoj slezini na Evroviziji. Let 3 unose neke čudne sadržaje, a s obzirom na to da su evrovizijski nastupi obično takvi, to je i sasvim logičan evrovizijski konkurent", objašnjava on.

U sadašnjem vremenu, kako navode, ne postoje baš tako jasne granice između politike i umetnosti.

"Za umetnički rad je jako važno da se podrazumeva angažman i kulise veremena u kojem nastaje, posebno za pozorište. Osnova pozorišta je da se bavi nekim bazičnim ljudskim problemima. Dnevno politička stvarnost je zadata kulisa za moj umetnički rad. Neodvojivo je političko i umetničko delovanje", kaže Jelena Bogavac.

Čitavu emisiju možete pogledati u videu na početku teksta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija