Društvo

I danas u Srbiji nestabilno vreme uz moguće pljuskove, za vikend blagi pad temperature i pojačan vetar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2023

-

07:26

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Juče je u toku dana Srbiju zahvatila promena vremena, odnosno front koji nam je doneo nešto više oblaka, jake pljuskove i osveženje. Danas od 21 do 25 stepeni, uz češće i jače pljuskove i grmljavinu.

Na satelitskom snimku vidi se spuštanje tog fronta, kao i svežijeg vazduha  sa severa zajedno sa vlagom. To su poprilično nestabilni uslovi, tako da do kraja nedelje računajte povremeno na pljuskovite padavine i umereno toplo vreme

Što se tiče nadolazećih sata, preovladavaće delimično sunčano vreme, ali se sredinom dana i poslepodne, baš kao i juče, očekuje lokalni razvoj oblaka i pljuskovi.

"Cb oblaci iz kojih najčešće padaju pljuskovi nastaju i razvijaju se vrlo brzo.  Rastu u vertikalnom pravcu i tu gde se razviju, tu padne kiša, par metara ostaje suvo. Zato je tako teško dati tačnu lokaciju pljuska", navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Pljuskovi i kiša, baš kao i vetar utiču na temperaturu.  Današnja maksimalna vrednost biće prilično ujednačena. Širom Srbije, od 21 do 25 stepeni, što su vrednosti oko ili malo ispod proseka.

Za prolećno osveženje najviše možemo zahvaliti ovom severnom vetru koji će u narednim satima duvati slabim do umerenim intezitetom. Jedino se na području Vojvodine vetar prolazno može pojačati.

U nastavku nedelje nestabilno uz skladu sa kalendarom.  Kratkotrajni pljuskovi i grmjavina biće česti pre svega u poslepodnevnim i večernjim satima. U blizini brdsko planinskih predela koji su nekako zbog svoje orografije i prisilnog udzuzanja vazduha, najnestabilnija  područja očekujemo i oluje.  Za dane vikenda računajte na blagi pad temperature i pojačan vetar.

Više nema priliva saharskog peska, upravo zbog promene pravca vetra sa južnog na severni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija