Društvo

Žigmanov: Vlada će pomoći manjinskim i verskim zajednicama u saniranju štete od nevremena

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2023

-

23:54

Žigmanov: Vlada će pomoći manjinskim i verskim zajednicama u saniranju štete od nevremena
Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava/Srijemska Biskupija - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava/Srijemska Biskupija

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije vodi jednako računa o svima koji su pretrpeli štetu od nedavnog jakog nevremena, uključujući manjinske zajednice i verske zajednice, poručio je danas ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov tokom posete biskupu Fabijanu Svalini u Sremskoj Mitrovici.

"Manjinske zajednice i pripadajuće verske zajednice, kao što je Katolička crkva, jesu i biće u fokusu interesa Vlade kada je u pitanju saniranje štete. Ono što sam saznao od biskupa Svaline jeste da je šteta na crkvama, drugim verskim objektima i zgradama u parohijama izuzetno velika, da gotovo nema mesta u kojima nije bilo oštećenja i da su verski službenici i sami vernici preduzeli prve korake na sanaciji objekata", rekao je Žigmanov.

Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, on je istakao da je dobro da je napravljena evidencija oštećenih objekata, koja je predata Pokrajinskoj Vladi.

Žigmanov je ohrabrio biskupa, sveštenstvo i vernike da prate mere koje propisuju lokalne samouprave i vlada Srbije u vezi sa programima saniranja štete koji će biti preduzeti, kako bi i oni mogli da dobiju podršku.

Biskup je detaljno informisao ministra o šteti nastaloj na objektima u vlasništvu Biskupije i pojedinih parohija tokom snažnih vremenskih nepogoda koje su zahvatile ovaj prostor nekoliko puta počevši od 19. jula. 

Naglasio je da je šteta popisana i da je ona zabeležena u većem ili manjem obimu na objektima u 21 parohiji, od ukupno 29 koje postoje u Biskupiji i to najviše u opštini Šid, kao i na crkvama na području Novog Sada, Sremske Mitrovice, Rume, Iriga, Stare Pazove, Beočina i Bačke Palanke.   

Rimokatolička Sremska biskupija pokriva teritorije svih sremskih opština, kao i beogradskih gradskih opština Surčin, Zemun i Novi Beograd, opštine Beočin, Sremski Karlovci, naselja na sremskoj obali Dunava koja pripadaju  Novom Sadu, te mesto Neštin u opštini Bačka Palanka. 

Prema podacima Svete Stolice iz 2020. godine, Sremska biskupija ima 47.830 katoličkih vernika, 29 parohija sa oko 40 crkava, u kojima deluje 17 sveštenika, od kojih je jedan pripadnik franjevačkog reda i 10 časnih sestara. 

U etničkom smislu većina vernika su hrvatske nacionalnosti i bogoslužja se služe na hrvatskom jeziku, a tu su i vernici Mađari, Nemci, Česi, Slovaci i Slovenci.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija