Društvo

Novine koje čekaju đake od 1. septembra: Više časova fizičkog u pojedinim školama, četiri raspusta

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/08/2023

-

07:00

Novine koje čekaju đake od 1. septembra: Više časova fizičkog u pojedinim školama, četiri raspusta
Novine koje čekaju đake od 1. septembra: Više časova fizičkog u pojedinim školama, četiri raspusta - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Do početka školske godine ostalo je još dvadesetak dana. Mnoge škole oštećene tokom nevremena ubrzano se sređuju kako bi spremno dočekale đake 1. septembra. Roditelji su počeli pripreme za novu školsku godinu, kupuju se udžbenici, školski pribor. Finansijske olakšice ove godine imaće mame i tate u Beogradu, jer će Grad da nabavi udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce.

Prvi dan škole počeće intoniranjem himne "Bože pravde", što je od prošle godine zakonska obaveza. Za obrazovne ustanove koji se toga ne budu pridržavale Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene su kazne od 100.000 do 1.000.000 dinara. Za isti prekršaj kazniće se i direktor škole kome je zaprećena kazna od 25.000 do 100.000 dinara.

Škole su se već svi uželeli - đaci, učitelji, nastavnici. Ove godine imali su najduži letnji raspust, skoro tri meseca. Naime, školska godina skraćena je dve nedelje zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" gde je učenik K.K. ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba.

Prosvetne radnike sa početkom školske godine čeka povećanje plate od 5,5 odsto. To znači da će nastavnicima i učiteljima septembarska plata biti veća za oko 4.100 dinara. Već za januar predstavnici vlasti najavili su dodatno povećanje od 10 odsto, što će plate nastavničkog kadra pogurati za dodatnih 7.000 dinara.

Više časova fizičkog

Više šasova fizičkog očekuje osnovce i srednjoškolce, za početak u 120 odeljenja. U 100 odeljenja u osnovnim školama i 20 odeljenja u srednjim školama. Reč je o pilot projektu "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", koji sprovode tri ministarstva- zdravlje, prosveta, sport.

Ministarstvo prosvete će do 20. avgusta obaviti selekciju škola, a u projekat će biti uključene škole koje rade jednosmenski. Više časova fizičkog imaće đaci u 70 odeljenja do četvrtog razreda, 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), kao i u 20 odeljenja u srednjem obrazovanju i vaspitanju.

profimedia

 

U Srbiji 398 škola radi jednosenski- 346 osnovnih i 52 srednje škole.

Planirano je da u narednoj školskoj godini ovo bude pilot projekat, ali da se od školske 2024/25 uvede u sve škole. Časove fizičkog vaspitanja u nižim razredima osnovne škole zajedno će držati učitelj i nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će nastavnici fizičkog biti dodatno angažovani ukoliko škole za to budu imale potrebu.

Uvođenje softvera za praćenje fizičkih aktivnosti

Od naredne školske godine najavljeno je uvođenje informacionog sistema u svim školama za praćenje fizičkog razvoja dece, jer su izveštaji lekara o zdravstvenom stanju školske dece sve lošiji.

Loše držanje tela, kriva kičma, gojaznost, najčešći su zdravstveni problemi osnovaca, ali i srednjoškolaca u Srbiji. Istraživanja Instituta Batut pokazuju da je danas svako osmo dete gojazno, dok je svako peto predgojazno. Lekari godinama upozoravaju da se mora nešto hitno preduzeti jer su deca fizički slabo aktivna, jedu nezdravu hranu, slobodno vreme uglavnom provode ispred ekrana - koriste telefon, TV, računar.

Prosvetne vlasti od naredne školske godine najavljuju uvođenje informacionog sistema za praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u svim školama. Nastavnici će testirati učenike, podatke će ubacivati u softver i na osnovu dobijenih rezultata preporučiće koje vežbe đaci treba da rade u školi i kod kuće.

profimedia

 

"Softer će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika počev od trećeg razreda osnovnih škola (u prva dva razreda predviđeno je samo praćenje fizičkog razvoja učenika), kao i svih srednjih škola", kažu u Ministarstvu.

U praksi će to izgledati ovako: učitelji i nastavnici fizičkog i zdravstvenog vaspitanja na početku školske godine (septembar-oktobar) i na kraju svake školske godine (maj) radiće testiranja učenika. Dobijene rezultate testiranja obrađuje softver i prikazuje rezultate. Na osnovu dobijenih rezultata nastavnik fizičkog preporučuje koje vežbe učenik treba da radi kod kuće, napolju, sa vršnjacima i porodicom.

Četiri raspusta 

U narednoj školskoj godini osnovci i srednjoškolci imaće četiri raspusta, dok će učenici u Vojvodini imati tri. Školskim kalendarom je predviđeno da đaci imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok učenici u Pokrajini neće imati jesenji raspust.

Inače, u Srbiji važe dva školska kalendara. Za škole na teritoriji AP Vojvodina kalendar donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, dok za ostatak Srbije kalendar donosi Ministarstvo prosvete.

Jesenji raspust počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a završava se u petak, 10. novembra 2023. godine. Spojeno sa vikendom đaci će imati pauzu od pet dana. Zimski raspust počinje u sredu, 3. januara 2024. godine, a završava se u petak, 19. januara 2024. godine. Đaci se u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 22. januara.

Prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine. Spojeno sa vikendima đaci će imati pauzu od 10 dana. Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine.

Tanjug/Rade Prelić

 

Za đake u Vojvodini školskim kalendarom predviđena su tri raspusta. Za razliku od učenika u ostatku Srbije oni neće imati jesenji raspust. Za njih zimski raspust počinje u ponedeljak, 25. decembra 2023. godine, a završava se u petak 12. januara 2024. godine. Prolećni raspust počinje u četvrtak 28. marta 2024. godine, a završava se u sredu, 3. aprila 2024. godine.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, a završava se  u petak, 30. avgusta 2024. godine. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita,  a završava se u petak, 30. avgusta 2024. godine. 

Osam novih obrazovnih profila po dualnom modelu

U srednjim stručnim školama od naredne školske godine biće uvedeno osam novih, dualnih obrazovnih profila. Novi obrazovni profili se uvode u skladu sa potrebama privrede. Među novim obrazovnim profilima su: Tehničar grejanja i klimatizacije, Tehničar vuče, Nautički tehničar - rečni smer, Tehničar drumskog saobraćaja, Tapetar-dekorater.

Euronews

 

Učenici koji upišu srednju školu po dualnom modelu, dobijaju i naknadu od kompanija za rad koji obavljaju. Poslodavac isplaćuje naknadu za učenje kroz rad učeniku srednje škole jednom mesečno i to najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec. Naknada se isplaćuje po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 posto minimalne cene rada u skladu sa zakonom.

Besplatni udžbenici za đake u Beogradu

Grad Beograd ove školske godine nabavlja udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, ali roditelji još nemaju informaciju kada će stići kompleti knjiga. Pred početak letnjeg raspusta dobili su obavešteni su da će Grad ove godine nabaviti knjige za sve osnovce i srednjoškolce. Obaveštenje je išlo tako što je prosleđen flajer u roditeljskim vajber grupama. Detaljnije informacije niko nije dobio.

Izdavači koji su učestvovali u pregovorima sa Gradom, veruju da će udžbenici biti isporučeni u roku.

Neki đaci u Beogradu dobiće duple komplete besplatnih udžbenika. Krajem marta gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštio je da nisu postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete, kako đaci iz socijalno ugroženih kategorija u Beogradu ne bi dobile duple udžbenike (od Ministarstva i od Grada).

Euronews Srbija

 

"Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike ne trošimo dupli novac. Zbog toga će te porodice dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda", navedeno je tada u saopštenju.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine. Kako su saopštili pravo na besplatne udžbenike za narednu školsku godinu imaju učenici iz materijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, učenici osnovnih škola  koji su u  porodici treće  ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, učenici sa izuzetnim sposobnostima.

 

Komentari (0)

Srbija