Društvo

Nevreme od Niša do Šapca: Naleti kiše praćeni gradom pogodili veliki deo Srbije, RHMZ izdao upozorenje na nepogode

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

29/08/2023

-

16:56

Nevreme od Niša do Šapca: Naleti kiše praćeni gradom pogodili veliki deo Srbije, RHMZ izdao upozorenje na nepogode
Nevreme od Niša do Šapca: Naleti kiše praćeni gradom pogodili veliki deo Srbije, RHMZ izdao upozorenje na nepogode - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Veliko nevreme praćeno obilnim pljuskovima ali i gradom danas popodne zahvatilo je deo Srbije, a prema prognozi RHMZ u celoj Srbiji se u naredna dva sata očekuje nestabilno vreme.

Jaka kiša praćena gradom u popodnevim satima zahvatila je područje Mačvankog okruga. 
Nevreme koje trajalo desetak minuta nije izazvalo veće probleme i za sada nije prijavljena šteta na objektima i u poljoprivredi. Iz Radarskog centra Blizonjski vis kod Valjeva, za Tanjug su potvrdili da je protivgrada odbrana dejstvovala tokom popodneva, te da i dalje prate situaciju na terenu. 

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vide se obilni pljuskovi u Šapcu od kojih se skoro ništa ne vidi na ulici.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Kako se na Instagram stranici 192 vidi, snažni udari vetra i pljuskova su zabeleženi i u Velikoj Plani.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Na jednom od snimaka se vidi da je olujni vetar uspeo da iščupa iz zemlje suncobran u dvorištu porodične kuće u Velikoj Plani.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 


Jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom veličine lešnika, koje je danas oko 15 časova zahvatilo delove Šumadije, nanelo je veliku štetu poljoprivrednim usevima, a pre svega kukuruzu, soji, voću i povrću.

U selima u opštini Knić uništeni su plastenici, a stradale su i njive zasađene kupusom. Kako su FoNetu rekli meštani sela Brnjica, grad veličine lešnika „tukao“ je čitavih 25 minuta i u tom periodu pala je velika količina kiše, nezapamćena u ovom kraju, koja je ulazila u podrumske prostorije, kuće i pomoćne objekte.

Nevreme koje je praćeno gradom pogodilo je i Žitorađe, a snažni udari vetra zabeleženi su i u Kragujevcu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Kraljevu je pao grad. U Nišu je takođe kiša brzo prerasla u pljusak.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nevreme praćeno gradom zahvatilo je i Niš.

Inače, u celoj Srbiji se u naredna dva sata očekuje nestabilno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, lokalno u zapadnoj, centraloj, južnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i intenzivniji, uz veću količinu padavina za kratko vreme, pojavu grada i olujnog vetra u zoni pljuskova.

Na području Beograda se u pojedinim delovima grada očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, naveo je RHMZ. 

Na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Nere, Brzave i Moravice danas i sutra su moguća manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava.

Na Dunavu od 31. avgusta do 05. septembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

Komentari (0)

Srbija