Politika

Stoltenberg: ZSO ključna za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Vučić: Samo su Srbi na KiM ugroženi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

10:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je ZSO ključna za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da će KFOR nastaviti da nepristrasno radi na obezbeđenju bezbednosti za sve zajednice na KiM, te dodao da nasilje ne sme da se dopusti. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO poručio da je za Srbiju saradnja sa NATO i KFOR-om važna, te podvukao da su posebno od 2008. godine Srbi na KiM ti koji su ugroženi i kojima je potrebna zaštita. U toku dana on će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić. 

Stoltenberg je poručio da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Razgovarali smo i o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dve decenije garantuje bezbednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpeli napade, videli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je nakon toga Kfor rasporedio 1.000 vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora.

"Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalacije sukoba. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo", rekao je on.

Stoltenberg je istakao da NATO i Srbija sarađuju odlično kriz Program za mir i u brojnim drugim oblastima, poput energetske bezbednosti.

"Radujem se da vidimo primere dobre saradnje kada se radi o naučnicima koji rade sa nama", rekao je on.

Naglasio je da je sa Vučićem razgovarao i o zajedničkim vojnim vežbama, kojih je bilo i ranije, kao i o Ukrajini.

"Nastavljamo da kritikujemo agresiju na Ukrajinu dok ulazimo u drugu zimu rata", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO izjavio je za Tanjug nakon konferencije sa Vučićem da Kosovske bezbednosne snage nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da tranzicija KBS u vojsku nije dobra.

On je to rekao u intervjuu za Tanjug na pitanje zašto NATO dozvoljava naoružavanje tzv. KBS i kupovinu dronova i istakao da je NATO bio protiv toga. Na pitanje o članstvu Kosova u Alijansi, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora da bude sprovedena konsenzusom svih članica NATO-a.

"Ako neke članice nisu priznale Kosovo i samim tim to predstavlja problem za članstvo, ali verujemo da je jedini put ka mirnom rešenju i prosperitetu podrška dijalogu uz posredstvo EU", rekao je on. Upitan o povećanju broja patrola na severu Kim, prvi čovek NATO alijanse je rekao da je NATO četiri puta povećao svoje prisustvo na severu.

"Dodali smo 1.000 vojnika, oklopna voziila jer smo videli povećanje tenzija i nasilja, kada je ranjeno 93 vojnika Kfora, od kojih su neki imali ozbiljne povrede, a 24. septembra je bio ozbiljan incident. Tražimo od naših komandanata da procene da li da imamo dugoročnije prisustvo, čekamo dalje preporuke pre bilo kakvih daljih odluka", rekao je Stoltenberg.

Vučić: Samo su Srbi ugroženi

Predsednik Srbije rekao je da se Stoltenberg i lično uvek trudio da u granicama svog mandata bude korektan prema našoj zemlji, te mu je na tome zahvalio.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Mi smo razgovarali o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i za nas je važno ono što svakako mogu da potvrdim što je rekao generalni sekretar Stoltenberg, za nas je važna saradnja sa NATO-om, sa KFOR-om. U nadi da ćemo koliko-toliko osigurati bezbednost i sigurnost za srpski narod na Kosovu i Metohiji i kada gospodin Stoltenberg kaže da KFOR osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na Kosovu, nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog osim za Srbe. Samo su Srbi ugroženi, samo su Srbi bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani", rekao ej Vučić.

Kako je dodao, isključivo su Srbi na KiM bili napadani od 2001. godine, 2004. godine, posebno posle 2008. a naročito od kada je na vlasti Albin Kurti.

"Upoznao sam generalnog sekretara Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napustilo sever Kosova i Metohije u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od strane prištinskog režima. Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je nasilje.... Mi ćemo se i u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO-om", rekao je Vučić.

Što se tiče Vojske Srbije, kako je dodao predsednik Srbije, ona je profesionalno obavljala svoje zadatke, te dodao da nikada nije prekoračila svoja prava, svoja ovlašćenja, i da je uvek imala korektan odnos sa KFOR-om i NATO-om.

"A gde ćemo i kako ćemo u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga, na bilo koji način mi da raspoređujemo našu vojsku, to je naša stvar. ...Što se Banjske tiče, podsetiću celokupnu svetsku javnost, da se to dogodilo godinu dana pošto su neki obmanuli Srbiju, a potpisali deklaraciju u decembru mesecu 2021. govorimo predstavnicima Sjedinjenih američkih država i Evropske unije, da neće biti progonjeni i da neće biti procesuirani ljudi koji su učestvovali na barikadama", rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija vojno neutralna, da će takva i ostati.

" A što se tiče mogućih vežbi, mi smo se danas dogovorili i razgovarali. Ja ću kao vrhovni komandant Oružanih snaga uputiti zahtev Vlade Republike Srbije da u narednom periodu razmotri odluku o tome da ponovo krenemo održavanje zajedničkih vežbi sa NATO-om koje smo imali ranije i sa drugim našim partnerima", rekao je Vučić.

"Alijansa će učiniti sve da se Banjska da ne ponovi"

Prethodno je podsetimo, Stoltenberg boravio u Prištini, u kojoj je izjavio da će Alijansa učiniti sve da se ne ponovi, kako je rekao, nasilje u Zvečanu, kao i u Banjskoj 24. septembra, poručujući da je NATO pojačao prisustvo sa još 1.000 vojnika, što je najveće pojačanje u prethodnoj deceniji.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić i Stoltenberg će se sastati se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon čega će biti održana zajednička konferencija za medije. Generalni sekretar doputovao je sinoć u Beograd, a dočekao ga je ministar odbrane Miloš Vučević.

"Dočekao sam večeras na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji", naveo je Vučević na Instagramu.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podsetimo, sinoć je Stoltenberg u Prištini rekao da Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji KBS ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.

"Decenije teško stečenog mira ne smeju da budu ugrožene", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini.

On je dodao da NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija i pozvao obe strane da se angažuju "u dobroj veri". Pozdravio je najnovije predloge za formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da bi to bio ključni korak ka normalizaciji odnosa.

"Ovo bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa, trajnom miru i prosperitetu u regionu", poručio je generalni sekretar NATO-a.

On je naveo da NATO radi na reviziji svog vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu, što uključuje KiM i Bosnu i Hercegovinu, rekavši da je NATO već iskoristio svoje rezervne snage kako bi povećao vojno prisustvo na KiM nakon dešavanja u Banjskoj.

"Sada razmatramo da li treba da imamo trajnije povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i kako ne bi došlo do novog sukoba na Kosovu ili u širem regionu. Uradićemo ono što je potrebno", rekao je Stoltenberg.

"Odgovorni za Banjsku da se izvedu pred lice pravde"

Istakao je da su dešavanja u Banjskoj, 24. septembra, dovela do zabrinutosti da bi "široko rasprostranjeni sukob" mogao da se vrati na Zapadni Balkan, dodavši da je nasilje neprihvatljivo i da odgovorni moraju da budu kažnjeni.

"Učinićemo sve što je neophodno da održimo bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. Stabilnost u regionu zavisi od toga da li će sve strane izabrati diplomatiju i poštovanje postojećih obaveza u odnosu na nasilje", naveo je Stoltenberg. 

Izjavio je i da će Alijansa učiniti sve da se ne ponovi, kako je rekao, nasilje koje je viđeno u maju u Zvečanu, kao i u Banjskoj, 24. septembra, poručivši da je važno da se nađu odgovorni.

"Nasilje na Kosovu je neprihvatljivo. Zato smo pojačali prisustvo sa još 1.000 vojnika, što je najveće NATO pojačanje u prethodnoj deceniji, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Prištini. 

"Kada je reč o istrazi, NATO nije istražni organ, pitanje Banjske je pitanje za kosovsku policiju, Euleks, a to ću reći sutra i Srbiji. Svakako, očekujemo da se odgovorni izvedu pred lice pravde. Važno je da bude posledica, nasilje se ne sme ponoviti", kazao je Stoltenberg.

On je rekao da je NATO mnogo uložio u stabilnost i mir u ovom regionu - na Kosovu, BiH, Balkanu..

Novaković: Zapadni Balkan predstavlja trusno područje

Komentarišući Stoltenbergovu izjavu o Kosovu i dešavanjima u Banjskoj, Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, Isak Fondom rekao je za Euronews Srbija da je to pokazatelj da je u stvari ovo trusno područje i da su morali na određeni način da reaguju.

Euronews

"Zapadni Balkan predstavlja trusno područje i gledajući iz njihove vizure, bilo je neophodno da povećaju prisustvo", rekao je Novaković te dodao da je to jasan siglan da NATO itekako obraća pažnju na ovaj region.

Stoltenberg je, podsetio je Novaković, tokom jučerašnje posete Prištini, rekao da svako raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a, dodavši da Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji KBS ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.

Na pitanje kakve poruke očekuje nakon posete Stoltenberga, Novaković odgovara:

"Očekujem neke posledične poruke koje su dizajnirane za dijalog između Beograda i Prištine, ali u ovom slučaju takođe očekujem pohvalu partnerstvu između Beograda i Prištine, kritiku za ono što se desilo u Banjskoj i u Zvečanu i takođe podsećanje svega onoga što su beneficije saradnje Srbije i NATO-a poslednjih godina", rekaoje Novanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija