Politika

Gradonačelnicima Leposavića i Zubinog potoka predat zahtev za smenu

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

19:19

Gradonačelnicima Leposavića i Zubinog potoka predat zahtev za smenu
Gradonačelnicima Leposavića i Zubinog potoka predat zahtev za smenu - Copyright Printskrin/Tanjug video/TV Most

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je u toku dana podnet zahtev za smenu gradonačelnika Zubinog potoka Vedata Mehmetija, zahtev za razrešenje večeras je uspešno predat i predsedniku Skupštine opštine Leposavić Ljuljzimu Hetemiju. 

Veselin Radović, pravnik iz Leposavića, izjavio je večeras Tanjugu da je uspešno predsedniku Skupštine opštine Leposavić predao zahtev za rezrešenje gradonačelnika Ljuljzima Hetemija.

Veselin Radović je, kako je naglasio, zahtev predao tek iz trećeg pokušaja, poštujući administrativne procedure koje su propisale privremene prištinske institucije.

“Pošto sam po zanimanju pravnik, lično sam objasnio predsedniku Skupštine opštine proceduru, sa kojom očigledno nije bio upoznat do kraja. Na drugoj strani ja sam ispoštovao sva uputstva koja smo juče dobili i ovog puta nisu imali prostora da odbiju moj zahtev”, rekao je Radović.

On će, ističe, sačekati zakonski rok od pet dana u kojem će dobiti odgovor da li je zahtev prihvaćen.

“Kada usledi odgovor, u skladu sa tim ću preduzeti dalje korake”, naglasio je Radović koji je prvi put pokušao da zahtev preda 5. decembra.

Zahtev za smenu u Zubinom potoku stigao mejlom

U Zubinom Potoku prethodno je danas podnet zahtev za smenu gradonačelnika, a predsednik SO u Zubinom Potoku Vedat Mehmeti izjavio je da je zahtev podnet elektronski, putem mejla.

Memeti je za Kossev rekao da je putem mejla danas primio popunjen zahtev, odnosno inicijativu za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka, Izmira Zećirija i naveo da je inicijativu potpisalo troje građana.

Naveo je da se odmah, kako i predviđa procedura po administrativnom uputstvu privremenih prištinskih institucija, obratio ministarstvu administracije lokalne samouprave u Prištini, kao i centralnoj izbornoj komisiji.

Prema rečima Mehmetija, rok za razmatranje zahteva je pet dana. Mehmeti je i za prištinsku Kohu potvrdio je predat zahtev za smenu gradonačelnika Zubonog Potoka.

Zahtev za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka predat je, kao i u četvrtak zahtev za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, iz drugog pokušaja.

Grupe građana pokušale su u utorak da u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić predaju zahteve za smenu gradonačelnika, ali njihovi zahtevi tada nisu primljeni.

Sadašnji gradonačelnici opština na severu KiM, Albanci, izabrani su na lokalnim izborima održanim 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, a na koje je izašlo oko 3,5 odsto od ukupno 45.950 upisanih birača, odnosno glasačko pravo je iskoristilo 1.567 biračam od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu te četiri opštine, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Priština je izbore u aprilu organizovala nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili privremene prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskog spotrazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Komentari (0)

Srbija