Politika

Završen protest ispred RIK-a: Demonstranti pokušavali da upadnu u zgradu, uhapšeno više od 35 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2023

-

18:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sedmi protest pristalica koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) održan je večeras u Beogradu. Na poziv predstavnika koalicije demonstranti su napravili prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda i više puta pokušavali da probiju unutra. Ispred ulaza je u više navrata došlo do guranja, a polomljena su i stakla od ulaznih vrata. Policija je takođe više puta upotrebila biber sprej i suzavac, nakon čega je privela više lica, a potom i razbila protest.

E-Stock/Nataša Rajaković

 

Dešavanja ispred Skupštine grada Beograda možete pratiti u našem LIVE blogu

00.14 Koalicija "Srbija protiv nasilja": Režim još jednom pokazao svoje pravo, nasilničko lice"

Koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je, povodom večerašnjeg nasilja na protestu u Beogradu, da je "režim Aleksandra Vučića još jednom pokazao svoje pravo, nasilničko lice".

"Nisu dozvolili gradskim odbornicima i narodnim poslanicima da uđu u Skupštinu grada, poslali su svoje huligane da prave incidente, da bi na kraju Vučić na građane koji se bune zbog pokradenih izbora poslao specijalne jedinice koje su primenile brutalnu silu. O tome svedoče mnogobrojni snimci, kao i činjenica da su jednog od demonstranata krvnički pretukli i polomili mu nogu, šutirajući ga dok je ležao na zemlji. Napadnut je od strane policije i Radomir Lazović, koopredsednik Zeleno-levog fronta i to po okončanju protesta", navodi se u saopštenju.

Iz ove koalicije navode kako osuđuju nasilje koje je primenjeno radi rasturanja demonstracija građana koji traže poništavanje izbora, kao i, kako kažu, pokušaj predstavljanja mirnih protesta nasilničkim.

"Posebno osuđujemo hapšenje velikog broja protestanata koji nisu dali nikakvog povoda za to. Njima ćemo obezbediti pravnu zaštitu. Najoštrije osuđujemo laži koje je u više javnih obraćanja večeras izgovorio Aleksandar Vučić. Građanima obećavamo da, bez obzira na cenu, nećemo odustati od borbe za poništavanje izbora i normalnu i pristojnu Srbiju koju svi želimo. Nikada nećemo prihvatiti krađu koja je organizovano sprovedena na izborima 17. decembra. To nije pitanje toga koja će stranka biti vlast, to je pitanje opstanka Srbije", ističu iz koalicije "Srbija protiv nasilja".

23.55 Vučić se sutra sastaje sa Harčenkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Sastanak će biti održan u 9 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

23.35 Dačić: Sutra u 15 sednica Biroa sa šefovima službi bezbednosti

Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić izjavio je da će se sutra u 15 sati održati sednica Biroa sa šefovima službi bezbednosti i tužiocima o protestima i pokušaju demonstranata da nasilno uđu u Stari Dvor u Beogradu. On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da su znali za najave nasilnog upada u državne institucije i dodao da treba odvojiti šta su nasilna okupljanja, a šta pokušaj rušenja ustavnog poretka.

"Obaveza svih političkih stranaka je da jasno razdvoje i osude upotrebu nasilja i nasilnih sredstava za rušenje državnih institucija i da se da jasna podrška državnim organima. Treba imati u vidu i podstrekače od kojih neki nisu ni bili ili su bili samo na početku protesta", rekao je Dačić. 

23.30 Mirno ispred Skupštine grada Beograda

Protest koalicije "Srbija protiv nasilja" završen je večeras pošto je policija rasterala demonstrante i zatvorila prostor oko Skupštine grada Beograda, gde su okupljeni pokušali nasilno da uđu u zgradu. 

Pripadnici Žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracija napravili su krug oko zgrade Skupštine grada i RIK-a, u Ulici kralja Milana i ka Slaviji.

Za saobraćaj je zatvoren i deo Trga Nikole Pašića između Narodne skupštine Srbije i Skupštine grada Beograda.

Euronews Srbija

 

23.17 Šapić: Naneta neprocenjiva šteta na zdanju zgrade Skupštine

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je povodom večeršnjeg nasilnog protesta poručio da je naneta neprocenjiva šteta na zdanju zgrade Skupštine grada Beograda iz 19 veka i upozorio da oni koji putem anarhije žele da dođu na vlast uništavaju državu.

"Pre tri-četiri dana sam rekao, budemo li dozvolili da nasiljem i rušenjem države da se borimo za naše političke ciljeve, vrlo brzo nećemo imati državu", rekao je Šapić na konferenciji za medije. 

On je večerašnji protest okarakterisao kao "majdanizaciju".

"Ovo normalan čovek ne može tek tako da ni da sažvaća, ne da komentariše. Ali evo sad ću ponovno da apelujem na sve one koji ne misle isto. Da ukoliko putem anarhije pokušavate da dođete na vlast, to znači da ste uništili državu koja sutra neće moći da zaštiti ni onaj narod za koji vi smatrate da treba se boriti", kazao je Šapić.

Euronews

23.00 Vučić: Dva policajca teško povređena, hapšenja se nastavljaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost da ima dokaze da su večerašnja dešavanja ispred gradske Skupštine u Beogradu bila pripremana. On je saopštio da je uhapšeno više od 35 ljudi, kao i da su dva policajca teško povređena. Najavio je i da će se hapšenja nastaviti tokom cele noći.

 "Zahvaljujem se pripadnicima MUP-a koji su težak teret podneli večeras. Ono što je za ljude važno da znaju jeste da je ovo bilo pripremano, imamo čvrste dokaze, država će da reaguje, uveren sam i da će tužilaštvo da reaguju u skladu sa zakonima i ustavom ove zemlje. Niko nema prava da nam ruši kuću, imovinu, i nanosi teške povrede našim policajcima. Oni su roditelji, nečija deca, imamo za sada teško povređena policajca, jednom je jedva zaustavljeno krvarenje", rekao je Vučić.

22.48 Policija vrši uviđaj ispred zgrade Skupštine grada

Policija je zatvorila ceo plato ispred Skupštine grada Beograda gde su raspoređena brojna policijska vozila i kordon Žandarmerije i počela da vrši uviđaj, a na tom mestu su se pojavila i vozila hitne pomoći.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

22.44 Uhapšeno 30 osoba

Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a uhapsili su večeras 30 osoba.

22.35 U toku sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

U emisiji Hit tvit na TV Pink, u kojoj gostuje premijerka Ana Brnabić, saopšteno je da upravo počinje sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Sednicu je sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se ranije večeras obratio iz Predsedništva i poručio građanima da ne brinu za bezbednost. Sa sednice će se obratiti Vučić u 22:45. Ova vest saopštena je u emisiji "Hit tvit".

22.30 Mandić za Euronews Srbija: Ponavljanje izbora jedino rešenje

Pravnica sa liste "Srbija protiv nasilja" Sofija Mandić tvrdi da je jedino rešenje za situaciju u kojoj se zemlja trenutno nalazi ponavljanje izbora.

"Mislim da bi možda bilo korektnije da se ti izbori ponove sa biračkim spiskom, u kojem ne bi bili ljudi koji zaista ne žive u Beogradu. I da se onda taj rezultat nesumnjivo zna da to je koliko dobio. Mi sada u ovom trenutku, ako bismo tražili priznavanje pobede opozicije, mi zapravo nemamo tačan podatak koliko je ukradeno. Kako su sada ti mandati pod ovim sistemom dodeljeni", rekla je Mandić za Euronows Srbija.

Ona je dodala da je pre za nove izbore nego za varijantu da se vladajuća stranka odrekne mandata, kako bi se oni dodelili nekom drugom.

Euronews

22.28 Tužilac Stefanović: Nasilje na ulicama Beograda neće biti tolerisano

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović je u izjavi za Tanjug, posle nasilja koje se večeras dogodilo ispred Skupštine grada Beograda, upozorio učesnike protesta da nasilje na ulicama glavnog grada neće biti tolerisano.

"Svi koji izvrše krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i Nasilnično ponašanje na sportskoj manifestaciji ili javnom skupu biće procesuirani u skladu sa zakonom", poručio je Stefanović. Glavni javni tužilac je apelovao da učesnici protesta ne pribegavaju nasilju, već da svoje zahteve ostvaruju kroz institucije.

22.20 Policija rasterala demonstrante

22.15 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija

Euronews

22.10 Vučić: Važno je da sačuvamo mir i obezbedimo budućnost deci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je važno sačuvati mir i pozvao na uzdržanost. "Trenuci predaha u predsedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i obezbedimo budućnost našoj deci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvek na svom radnom mestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu", napisao je predsednik Vučić na instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

21.56 Policija počela da potiskuje demonstrante

Kordon policijske brigade i Žandarmerije zatvorio je večeras prostor ispred Skupštine grada Beograda i potisnuo odatle okupljene demonstrante koji su nasilno pokušali da uđu u zgradu. Pripadnici Žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracija napravili su krug oko zgrade Skupštine grada i RIK-a, u Ulici kralja Milana i potisnula opkupljene ka Slaviji. Demonstranti su se povukli ka sporednim ulicama i ka Slaviji.

21.55 Live uključenja reportera Euronews Srbija

Euronews

21.46 MUP kreće sa privođenjem lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, započeli su sa privođenjem lica koja su večeras pokušala nasilno da upadnu u zgradu Skupštine grada Beograda, nezvanično saznaje Euronews Srbija.

21.45 Vesić: Najoštrije osuđujem pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vestić najoštrije je osudio večerašnji pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada Beograda. "Kandidati za odbornike i poslanike koalicije "Srbija protiv nasilja" pokazali su da je njihova jedina politika - nasilje. Nasilje manjine nad većinom koja je iskazala svoju volju na demokratskim izborima i pružila ubedljivu podršku politici predsednika Aleksandar Vučić", napisao je Vesić na Fejsbuku.

21.39 Brnabić: Svaki pokušaj upada u institucije pokazuje nameru da se nasiljem menja izborna volja građana

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da pokušaj demonstranata okupljenih oko koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) da upadnu u Skupštinu grada Beograda pokazuje njihovu nameru da se nasiljem menja izborna volja građana. 

"Meni je svaki pokušaj upada u institucije dramatičan i pokazuje nameru da se nasiljem menja izborna volja građana. Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Republike Srbije, za sve ostale građane Beograda. Ovo je mržnja, ovo je nasilje i ovo je ono na šta smo upozoravali", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Tanjug/Tara Radovanović

 

21.10 Pratite live televiziju Euronews Srbija

Reporteri Euronews Srbija nalaze se na licu mesta i uključuju u vesti sa svim novima informacijama. Live televiziju možete pratiti ispod.

 

21.15 Oglasio se MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve učesnike večerašnjeg protesta u Beogradu, kao i organizatore tog skupa ispred liste „Srbija protiv nasilja“ da poštuju zakone Republike Srbije, ne narušavaju javni red i mir i da se uzdrže od nasilnih pokušaja ulaska u zgradu Skupštine grada Beograda kao i ostale štićene objekte. Opširnije u posebnoj vesti.

21.00 Policija više puta ispalila suzavac na okupljene

20.50 Pogledajte atmosferu ispred Skupštine grada

Euronews

20.40 Dimić: Proizvod sedam meseci ponižavanja i besa

Student Dimitrije Dimić, jedan od organizatora skupa, rekao je za Euronews Srbija da je ovo što se večeras dešava proizvod sedam meseci ponižavanja i besa.

"Meni je žao što je ovo ovako, jer ovo je jedna ružna slika Srbije, ali kad vas neko krade i laže i još na to i vređa, opravdan je bes ljudi", rekao je Dimić.

Euronews Srbija

20.39 Policija suzavcem na Ćutu

U jednom od pokušaja upada u zgradu Skupštine grada u kojoj je sedište Republičke izborne komisije (RIK) ispaljen je biber sprej na jednog od nosilaca liste "SPN" Aleksandara Jovanovića Ćutu.

Kako javlja reporter Euronews Srbija koji se nalazi na terenu, Aleksandar Jovanović Ćuta nam je rekao da ima informaciju da je njihov kandidat za gradonačelnika dobio poziv da "razgovara sa nekim unutra".

20.27 Tepić: Policija me pola sata držala pred vratima da ne mogu da se vratim do lekova

Jedna od nosilaca liste SPN Marinika Tepić objavila je na Tviteru da je policija "pola sata držala pred zaključanim vratima" zbog čega nije mogla da se vrati po lekove.

"Okretala glavu i dok sam pokazivala braunilu u ruci zbog svakodnevnih infuzija. Najbestidnije lice Vučićevog režima ikada", napisala je ona na Tviteru.

20.15 Reporter Euronews Srbija na licu mesta

Euronews Srbija

20.00 Obratio se Vučić

Povodom pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda predstavnika liste Srbija protiv nasilja građanima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oširnije o tome u posebnoj vesti.

Prinskrin/Youtube/Tanjug

 

19.45 Okupljeni skandiraju "Grad je naš"

Na ulazu u skupštinu se pojavio jedan od pripadnika policije koji je lidere opozicije upozorio da je nasilni ulazak krivično delo. Kako javlja reporter Euronews Srbija, okupljeni skandiraju "Uđi, uđi" i "Grad je naš", bačena je i jedna baklja, a osetio se i suzavac.

Euronews Srbija

18.50 Aleksić pozvao okupljene da naprave prste oko Predsedništva

Prethodno je Miroslav Aleksić pozvao prisutne da naprave prsten oko Predsedništva, a poslanike da uđu u zgradu Skupštine i obrate se sa balkona. 

"Nema više  priče, sve je dokazano. Beograd je pobedio 17. decembra. Hoće da nas prevare ponovo, ko su oni da pričajui o projektima i budućnosti. Vi ste prošlost u Beogradu", rekao je Aleksić.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

19.05 Razbijen prozor na ulaznim vratima zgrade

Funkcioner Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao je policiju da napusti zgradu Skupštine grada. Jedan od učesnika skupa je razbio je prozor na ulaznim vratima zgrade.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

18.59 Okupljenima se obratili Tepić i Milivojević

Okupljenima su se prethodno obratili Marinika Tepić i Srđan Milivojević. Tepić je rekla da je pokredeno hiljade glasova i da ovi izbori moraju da se ponište.

"Prelila se čaša gneva i besa. Ceo svet je video krađu. Mi ne trgujemo pobedom u Beogradu, Beorad je slobodan grad", rekao je Milivojević.

18.00 Počeo sedmi protest ispred RIK-a

Sedmi protest ispred RIK-a počeo je večeras ispred zgrade Skupštine grada, a okupljeni traže da se ponište izbori na svim nivoima i ažuriraju birački spiskovi. Protest je prvi put održan u ponedeljak kada su nosioci liste Marinika Tepić i Miroslav Aleksić ušli u prostorije RIK-a gde su predali zahteve i prigovore na izborni proces.

Na skupu su i predstavnici koalicije SPN Radomir Lazović, Borko Stefanović, Aleksandar Jovanović, Vladimir Obradović, Janko Veselinović, Pavle Grbović i drugi.

Ranije danas lideri opozicije pozvali su građane da dođu ispred zgrade RIK-a i brane izbornu volju.

Tepić je tada počela štrajk glađu, koji će, kako je rekla, nastaviti do ispunjenja zahteva, a u tom vidu protesta, pridružile su joj se i dve narodne poslanice, Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, profesor prava Janko Veselinović i predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović, kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić. 

Juče je održana sednica RIK-a na kojoj je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

 

 

Komentari (0)

Srbija