Politika

Vučić: Srbi i Makedonci treba da grade najbliže moguće odnose

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

21:50

Vučić: Srbi i Makedonci treba da grade najbliže moguće odnose
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon Svetosavske akademije u Skoplju, da Srbi i Makedonci treba da grade najbliže moguće odnose.

"Mislim da je najvažnije da mi i Makedonci gradimo najbliže moguće odnose, nemamo bliže. Mi ništa ne tražimo, ništa ne zahtevamo, volimo našu braću i sestre Makedonce i verujem da će i ovaj sporazum koji 1. marta stupa na snagu o zajedničkim radnim dozvolama  i jedinstvenom tržistu rada doprineti još bližoj saradnji", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da će za Ekspo biti potrebne i makedonske kompanije.

"Zajednički da radimo i zarađujemo i gradimo i Srbiju i Severnu Makeodniju, a što se tiče očuvanja našeg jezika i pisma, mislim da sve ovo što radimo daje rezultate. Videli ste kakvo je bilo oduševljenje našeg naroda večeras. Čestitam svima praznik, Dan svetog Save, najvećeg od svih Srba", rekao je Vučić.

Zahvalio je svima koji su bili prisutni i istakao da su bili predstavnici svih najvažnijih stranaka u Severnoj Makedoniji.

"Ekspo velika prilika za region"

Vučić je naveo i da međunarodna izložba Ekspo koja će se održati u Beogradu 2027. godine predstavlja veliku priliku i za druge zemlje u regionu.

"To je velika prilika za sve u regionu, taj Ekspo je strašna prilika za ceo region i zato se nadam da ćemo u svemu tome uspeti", izjavio je Vučić.

On je dodao da Severna Makedonija ulazi u izbornu kampanju, ali da se zainteresovanost podrazumeva, a najavio je da će u Srbiju doći i predsednik grčke vlade i da su i oni zainteresovani za Ekspo. 

"Kada imate velike investicione cikluse, kada imate veliki rast, onda ne možete vi to sve ni da postignete. Mi smo danas analizirali, mi bar za dva velika pravca ne znamo ni ko da nam gradi te puteve, ne možete više, sve ste srpske kompanije iskoristili. Sada gledate koga ćete od stranaca, oni opet traže podizvođača, u Srbiji nema više podizvođača", naveo je Vučić.

O preporuci Evropskog parlamenta o Srbiji

Na pitanje novinara šta misli šta će biti preporuka Evropskog parlamenta u rezoluciji o Srbiji o kojoj bi trebalo da se glasa 8. februara, Vučić je rekao: 

"Znate šta je bila prošla preporuka Evropskog parlamenta? Bila je preporuka zemljama koje nisu priznale nezavisno Kosovo da priznaju nezavisno Kosovo. Zamislite da ih su ih Španija, Grčka, Rumunija, Kipar ili Slovačka slušale. Srećom, niko ih nije slušao. Tako da vam je jasno u kom odnosu i kako to ide", rekao je Vučić u Skoplju. 

Predsednik je rekao da većina koju prema njegovim rečima čine Zeleni i crveni će uvek u Evropskom parlamentu donositi neke preporuke protiv interesa Srbije.

"Zahvalićemo im, reći da razumemo šta hoće da kažu i radićemo na budućnosti Srbije. Ne mogu da vam objasnim koliko sam se nasekirao", rekao je Vučić.

"Za 14 dana biće isplaćene sve penzije uvećane za 14,8 odsto"

Naveo je i da će za 14 dana biti isplaćene sve penzije uvećane za 14,8 odsto.

"Od 5. do 10. februara će se isplaćivati. I ja sam srećan kako zbog naših penzionera, tako i zbog ljudi u javnom sektoru koji posle toga primaju prve uvećane plate, ali to je takođe slučaj i u najvećem delu privatnog sektora", rekao je Vučić u Skoplju.

Dodao je da je plan razvoja "Srbija 2027- Skok u budućnost" velika stvar za Srbiju, kao i da je važno da zemlja ide napred.

"Važno je da pokažemo koliko volimo Srbiju, da pokažemo kako smo u stanju da izgradimo, kako smo u stanju da povećavamo plate i penzije", istakao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija