Politika

Skupština Srbije će od sledeće godine imati svega pet poslanika mlađih od 30 godina

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

11:26

Skupština Srbije će od sledeće godine imati svega pet poslanika mlađih od 30 godina
Skupština Srbije će od sledeće godine imati svega pet poslanika mlađih od 30 godina - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), u novom sazivu Skupštine Srbije ima ukupno 10 mladih poslanika i poslanica, a petoro njih će ove godine napuniti 31 godinu i izaći iz okvira mladih, tako da će parlament imati samo pet poslanika do 30 godina, što čini dva odsto od ukupnog broja parlamentaraca.

Generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić ocenjuje da mladi nisu dovoljno predstavljeni u najvišem zakonodavnom telu, imajući u vidu da je ova uzrasna kategorija u opštem društvu zastupljena sa 16 odsto.

"Potrebno je ulagati mnogo više napora kako bi se mišljenja mladih i njihova prava zaštitila upravo u ovoj instituciji", rekla je Pejić za Tanjug.

Ona je navela da u poslednjih nekoliko saziva broj mladih u parlamentu nikada nije bio dvocifren, odnosno da je uvek bio manji od 10.

Prema njenim rečima, smanjuje se i broj mladih kandidata i kandidatkinja na listama za izbore, a oni koji su na listama uglavnom se nalaze u drugoj polovini, sa malo šansi da uđu u parlament.

"Iskustvo Krovne organizacije mladih Srbije pokazuje da mladi jesu zainteresovani za politiku, odnosno politička pitanja. Međutim, politika kao takva ih ne zanima toliko da bi se aktivno uključivali. Najčešće kada nam kažu da se ne uključuju, objašnjavaju da ne veruju političkim partijama", kaže Pejić.

Pejić zaključuje da su javne politike mladima važne i da ih interesuju, ali da ih politika možda demotiviše da se uključe.

Pejić najavljuje da će predstavnici KOMS-a krajem meseca razgovarati sa mladim poslanicima i da će zagovarati osnivanje posebnog skupštinskog odbora koji bi se bavio mladima.

"Mi smo imali ranije ministarstvo koje je zaduženo za mlade, ali nemamo poseban odbor koji će pratiti ovo ministarstvo i rad nekih drugih ministarstava koji se bave unapređenjem položaja mladih, tako da će to biti jedna od prvih stvari koju ćemo od mladih poslanika i poslanica, ali i generalno od svih poslanika, nevezano od godina, zatražiti da nas podrže u nameri da se ovakav odbor osnuje", navela je Pejić.

Ističe da KOMS smatra da je omladinska politika pitanje koje ne bi trebalo da ima stranačke podele.

"Mislim da možemo da se složimo da je položaj mladih izuzetno važan i da su prava mladih, nevezano od ideologije političkih partija, nešto što postoji kao društveni konsenzus da je bitno i da je važno", rekla je Pejić.

Dodaje da će u tom smislu KOMS zagovarati i osnivanje omladinskog kokusa, odnosno kokusa za mlade, gde će političke partije moći zajedno da sarađuju i da se dogovaraju oko politika koje mogu da unaprede položaj mladih.

Pejić kaže da je zapošljavanje ranije bila oblast za koju su mladi najviše zaintresovani, da je sada akcenat na obrazovanju, a da ih takođe zanimaju i ekološke teme, borba protiv korupcije itd.

"U prethodnoj godini su se mentalno zdravlje i bezbednost takođe izdvojile kao teme koje su mladima bliske", rekla je Pejić.

Komentari (0)

Srbija