Politika

Pastor: Opredeljeni smo za čvrsto partnerstvo sa SNS i Fidesom

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2024

-

11:12

Pastor: Opredeljeni smo za čvrsto partnerstvo sa SNS i Fidesom
Pastor: Opredeljeni smo za čvrsto partnerstvo sa SNS i Fidesom - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je da će se ta stranka i ubuduće zalagati za očuvanje identiteta vojvođanskih Mađara i da su opredeljeni za čvrsto partnerstvo sa SNS-om u Srbiji i Fidesom u Mađarskoj.

Pastor, koga je za predsednika stranke u subotu izabrala Skupština SVM, rekao je u intervjuu za današnju Politiku da je saradnja sa naprednjacima u proteklih deset godina mnogo donela i da će u narednom periodu aktivno raditi na različitim projektima.

"Ono što je valjalo u dosadašnjem radu SVM-a neće se menjati, a neke stvari koje nisu doprinosile našoj efikasnosti, promenićemo. Očekivano je da će biti izmena u radu SVM-a, ali to neće biti u vezi sa strateškim opredeljenjem. Što se nas tiče, ostaje i siguran sam da to nije jednostrano, da želimo da gradimo partnerske odnose sa SNS-om u Srbiji i Fidesom u Mađarskoj", rekao je on.

Na pitanje da li će SVM ostati deo vladajuće većine, Pastor je rekao da. što se tiče te stranke, hoće.

"Mislim da je jako mnogo donela ta saradnja sa naprednjacima u proteklih deset godina. Od tada su se na mnogo bolje popravili srpsko-mađarski odnosi i odnosi između dve zemlje. Želimo da ih još više unapredimo. Za to je potrebno da budemo u partnerstvu sa onima koji raspolažu nedvosmisleno ogromnom većinskom podrškom srpskog naroda, a to je SNS", naveo je Pastor.

Na pitanje da li očekuje da zadrži mesto predsednika Skupštine Vojvodine, koje je prethodnih godina pripadalo SVM-u, Pastor je naveo da očekuje da uskoro krenu međustranački razgovori.

"Na konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali smo o strateškim opredeljenjima i o pitanjima razvoja Srbije. Nismo razgovarali o kadrovskim rešenjima i funkcijama, ali očekujem da će to biti tema razgovora narednih dana sa čelnicima SNS-a", naveo je on. Dodao je da će tada biti razgovora i o celokupnoj slici saradnje dve stranke i paketu koji obuhvata ne samo saradnju na nivou Republike, već i u pokrajini i na lokalu.

Na pitanje da li će SVM samostalno učestvovati na lokalnim izborima ili će biti deo pokreta za državu, Pastor je rekao da je odlučeno da samostalno izlaze na sve izbore, a da nakon toga grade partnerske odnose.

"To je mnogo poštenije, jer tačno znamo kakvu podršku uživamo unutar zajednice. To znači da ćemo i dalje samostalno nastupati na izborima, samostalno ćemo se izboriti za poverenje građana i u skladu sa tim ćemo tražiti saveznike za ostvarivanje našeg programa", naveo je Pastor.

Komentari (0)

Srbija