Politika

Moguća "kombinacija političkih ličnosti i eksperata": Kakve ministre će birati Vučević i kad se očekuje nova Vlada

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

30/03/2024

-

18:59

Moguća "kombinacija političkih ličnosti i eksperata": Kakve ministre će birati Vučević i kad se očekuje nova Vlada
Moguća "kombinacija političkih ličnosti i eksperata": Kakve ministre će birati Vučević i kad se očekuje nova Vlada - Copyright FoNet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika nove Vlade Srbije koji parlamentu treba da iznese program i predloži njen sastav.

Kako je predviđeno Ustavom, Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. 

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Skupština bira Vladu posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Predsednik Vlade može biti i ministar. 

Koja su zaduženja predsednika Vlade?

Predsednik Vlade vodi i usmerava rad Vlade, stara se o ujednačenom političkom delovanju Vlade, usklađuje rad članova Vlade i predstavlja Vladu.

Ministri su za rad i za stanje u oblasti iz delokruga ministarstva odgovorni su predsedniku Vlade, Vladi i Narodnoj skupštini.

Član Vlade ne može biti narodni poslanik u Narodnoj skupštini, poslanik u skupštini autonomne pokrajine i odbornik u skupštini jedinice lokalne samouprave, ne može vršiti ni delatnost koja je po zakonu nespojiva s dužnošću člana Vlade, niti stvoriti mogućnost sukoba javnog i privatnog interesa.

Google Maps

 

Vlada predlaže Narodnoj skupštini zakone, budžet i druge opšte i pojedinačne akte.

Vlada je odgovorna Narodnoj skupštini za vođenje politike Republike Srbije, za izvršavanje zakona i drugih opštih akata Narodne skupštine, za stanje u svim oblastima iz svoje nadležnosti i za rad organa državne uprave i imalaca javnih ovlašćenja na nivou Republike.

Rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja Skupštine

Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Novi saziv parlamenta nakon izbora održanih 17. decembra konstituisan je 6. februara.

U članu 109. Ustava stoji da se Narodna skupština raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja skupštine ne izabere vladu. 

Vučević, koji je predsednik Srpske napredne stranke i dosadašnji ministar odbrane, na funkciji će zameniti Anu Brnabić koja je prošle nedelje izabrana za predsednicu Skupštine Srbije.

Ministri u Vladi, stranačke kolege i koalicioni partneri uputili su danas čestitke Milošu Vučeviću.

"Treba očekivati politiku kontinuiteta"

Analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da je Miloš Vučević logično rešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da treba očekivati politiku kontinuiteta.

Stanković je za Tanjug rekao da je Vučević, kao prvi čovek Srpske napredne stranke, na mestu premijera, nakon njihove ubedljive pobede, jedno od logičnih rešenja.  

Euronews

 

"Radi se o čoveku koji ima iskustvo u politici, koji ima iskustvo u upravljanju državom. Ima dugogodišnje političko iskustvo, mediji ga vezuju za SNS, tako da je to generalno gledano nekako logičan i očekivan sled. On je lider stranke, dugogodišnji saradnik Aleksandra Vučića. Tako da, sve drugo bi bilo iznenađenje. Vučević je bio logično i očekivano rešenje", rekao je Stanković.  

Stanković je naveo da treba očekivati politiku kontinuiteta koju će voditi nova Vlada.

"Mislim da će Vučević kao mandatar biti što efikasniji kada reč o formiranju vlade. Pretpostavljam da će biti kombinacija između političkih ličnosti i ljudi koji dolaze iz ekspertske zone. Tako je često bilo i mislim da će i sada. Mislim da će birati iskusne i kompetentne ljude na čelu ministarstava", dodao je on. 

Komentari (0)

Srbija