Politika

Stanković za Euronews Srbija o novom sastanku vlasti i opozicije u četvrtak: Nadam se razgovoru i dogovoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

19:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković veruje da će na sastanku u četvrtak doći do razgovora i dogovora dela opozicije i predstavnika vlasti oko preporuka ODIHR-a.   

On je za Euronews Srbija rekao da u ovom trenutku nikome nije u cilju da dođe do rasplamsavanja političke krize i do "radikalnog pokušaja delegitimizacije izbora koji zagovara jedan deo opozicije".

"Koliko sam razumeo prirodu zahteva opozicije, oni su gotovo u potpunosti ispunjeni. Ispunjen je prvi zahtev, a to je kontrola biračkog spiska. Vlada Srbije je omogućila svim akterima izbornog procesa da kontrolišu birački spisak, čime se automatski anulira ona opasnost o kojoj opozicija govori, a to je da dođe do migracije stanovništva u cilju nekog izbornog inženjeringa", rekao je Vuk Stanković.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije spremna da razgovara i o uređivačkoj politici na javnim servisima, pre svega na Radio-televizije Srbije, što je takođe bio jedan od suštinskih zahteva opozicije.

"Mislim da je taj zahtev opozicije sam po sebi problematičan. Kao što je problematično i to što se tom zahtevu izašlo u susret. Jer koncepcija javnog servisa je da javni servis autonomno utvrđuje načine na koje će predstaviti političke programe, kandidate, njihovo konkretno rešenje, organizovati njihovo sučeljavanje. Ali pošto je ovde dramatično politizovana problematika održavanja izbora i medijski život, tačnije funkcionisanja javnih servisa, onda je, ja mislim, vlast pomalo i izašla u susret i dala jedan suštinski kompromis opoziciji, kao što je kompromis bio i pomeranje Beogradskih izbora za 2. jun, tačnije ne kompromis nego ustupak opoziciji", smatra Vuk Stanković.

On je dodao da ne može da utvrdi šta opozicija zapravo želi da vlast uradi da bi se izbori normalno odigrali. 

"Građane Srbije interesuje ko će biti njihovi predstavnici i u Skupštini Grada Beograda i u jedinicama lokalne samouprave. Jednom rečju interesuju ih konkretne politike, kandidati, njihove biografije, njihova buduća odgovornost u vršenju javnih funkcija, a ti detalji koliko će ko se puta pojaviti na televiziji su potpuno nebitni", rekao je Vuk Stanković.

Gostovanje Dejana Vuk Stankovića na Euronews Srbija pogledajte u video-prilogu.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija