Politika

Kina je svetski rekorder po odlivu bogatih građana: "Muči" ih spor oporavak privrede i tenzije sa SAD

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

23:46

Kina je svetski rekorder po odlivu bogatih građana: "Muči" ih spor oporavak privrede i tenzije sa SAD
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina će ove godine zauzeti prvo mesto u svetu po odlivu milionera sa 15.200 bogataša koji napuštaju zemlju ove godine, objavila je danas konsultantska kompanija "Henli i partners".

U prvih pet zemalja s najvećim brojem bogatih građana koji u 2024. godini odlaze iz svoje zemlje su i Velika Britanija, Indija, Južna Koreja i Rusija, preneo je Komersant.

Stručnjaci primećuju da je migracija milionera uzrokovana sve većom političkom nestabilnošću u posmatranoj zemlji ili regionu, kao i ekonomskom neizvesnošću u bliskoj budućnosti.

S druge strane, među zemljama u koje najčešće dolaze milioneri iz drugih zemalja su Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Singapur, Kanada i Australija.

Prošle godine, Kina je takođe zauzela prvo mesto, sa 13.800 milionera koji su napustili zemlju.

"Henli i partners" smatra da je ovakva situacija uzrokovana neizvesnošću u vezi sa izgledima kineske privrede, koja nastavlja da se veoma sporo oporavlja od posledica pandemije, kao i geopolitičkim tenzijama u odnosima sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama.

profimedia

 

 

Sve to podstiče bogate Kineze da se sve više sele u druge zemlje – najčešće u SAD, Kanadu ili Singapur.

Britanija je druga sa 9.500 milionera, koji je napuštaju, a slede Indija (4.300 ljudi), Južna Koreja (1.200 ljudi) i Rusija (1.000 ljudi).

Što se tiče Rusije, autori izveštaja primećuju da "cunami" milionera koji su pobegli iz Rusije nakon izbijanja vojnog sukoba u Ukrajini jenjava.

Odliv je 2022. godine iznosio 8.500 milionera, a 2023. - 2.800, ove godine će oko 1.000 milionera izabrati da se preseli iz zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija