Politika

Dačić se sastao sa evroparlamentarcima: Formirano Privremeno nadzorno telo, sledeće sedmice biraju se članovi RIK

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

26/11/2021

-

14:37

Dačić se sastao sa evroparlamentarcima: Formirano Privremeno nadzorno telo, sledeće sedmice biraju se članovi RIK
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predstavnicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Edvardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

Dačić ih je informisao o aktivnostima koje se preduzimaju na sprovođenju mera za unapređenje izbornog procesa koje su dogovorene tokom međustaranačkog dijaloga 17 i 18. septembra. On je preneo da je formirano Privremeno nadzorno telo, a da će sledeće sedmice biti izabrani i dodatni članovi RIK-a, saopšteno je iz parlamenta.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, nacrti zakona koje je potrebno doneti u skladu sa dogovorom su pripremljeni i upućeni na javnu raspravu. Kukan i Flekenštajn su pozvali uključene strane da nastave sa primenom sporazuma postignutog u međustranačkom dijalogu "pravovremeno i u dobroj veri".

Dačić je još jednom podvukao da će sve što je dogovoreno tokom međustranačkog dijaloga biti primenjeno.

Detaljno su analizirani naredni koraci koji će biti realizovani u skladu sa dogovorom iz međustranačkog dijaloga, dodaje se u saopštenju.

"Kada je reč o privremenom telu za nadzor nad medijima u predizbornoj kampanji, u dogovoru sa evroparlamentarcima predložio sam pet članova na predlog opozicije, a kada je reč o šestom članu, oni (evroparlamentarci) su zamolili da sačekamo do danas i njihove posete, kako bi se konsultovali sa strankama, kako bi one dale svoje predstavnike", rekao je Dačić pre ovog sastanka, naglasivši i da bi tokom vikenda trebalo odrediti šest članova i zamenika članova Republičke izborne komisije (RIK), takođe iz redova opozicije. 

"Njih takođe ja predlažem i očekujem njihove predloge jer u ponedeljak bi trebalo da bude održana sednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu izabrani članovi RIK", dodao je.

Pet stranaka dostavilo predloge

Predviđeno je, inače, da Privremeno nadzorno telo ima 12 članova. Šest se imenuje na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i šest na predlog predsednika Narodne skupštine, nakon konsultacija sa evroparlamentarcima koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu.

Početkom novembra, Dačić je rekao da je pet stranaka dostavilo predloge za članove Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, i to Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića, Dosta je bilo Saše Radulovića, koalicija NADA i Stranka moderne Srbije.

Iako je pet stranaka dostavilo svoje predloge a, kako je Dačić rekao, najmanje još jedan je stigao dan nakon isteka roka, ipak nisu sve opozicione partije bile zadovoljne dogovorom postignutim na međustranačkom dijalogu.

Ko sve nije zadovoljan?

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović je ranije rekao da ta partija neće predložiti člana nadzornog tela za medije.

"Kada je završena druga runda međupartijskog dijaloga mi smo rekli da je za nas taj proces završen neuspešno i da u njemu dalje nećemo učestvovati. Nikakvi dijalozi u ovom trenutku za nas više nisu opcija. Vreme za to je isteklo", izjavio je Grbović.

Još neke partije u opoziciji, kao što su SSP Dragana Đilasa i Narodna stranka Vuka Jeremića,  ne žele da učestvuju u radu Privremenog tela za medije.

Dragan Đilas ukazao je na to da se dijalog "organizovan između režima i opozicije u Srbiji, završio potpunim neuspehom", kao i da dokument "koji su prihvatile samo dve relevantne partije režima, SNS i SPS, nije doneo bilo kakve promene u izbornim uslovima u Srbiji".

"Tela koja ste vašim dogovorom sa režimom formirali nemaju svrhu, ni smisao, pošto nemaju nikakva izvršna ovlašćenja i bave se isključivo monitoringom i to samo tokom vremena trajanja izborne kampanje", poručio je Đilas evroparlamentarcima koji su posredovali u dijalogu vlasti i dela opozicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija