Politika

"Izvinjavam se, bilo je neprofesionalno sa moje strane": Ambasador Izraela se oglasio povodom izjave o Kosovu

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

12:59

"Izvinjavam se, bilo je neprofesionalno sa moje strane": Ambasador Izraela se oglasio povodom izjave o Kosovu
"Izvinjavam se, bilo je neprofesionalno sa moje strane": Ambasador Izraela se oglasio povodom izjave o Kosovu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je da se poneo neprofesionalno prilikom izjave o Kosovu u jednom jutarnjem programu.

"Bilo je neprofesionalno sa moje strane, zbog čega se izvinjavam. Ono što očekujem od vas je - molim vas, ne stavljajte u moja usta ono što nisam rekao. Ako nisam bio dovoljno jasan, pitajte. Verujte mi, pokušaću da odgovorim na sve. Želim da se svi usaglasimo, da sve što kažem bude napisano onako kako sam rekao", napomenuo je Vilan na konferenciji za medije u Ambasadi Izraela u Beogradu, prenosi B92.net.

On je objasnio da je pokušao da bude što profesionalniji kao diplomata, i otvoren što je više moguće.

"Želim da dam kratak komentar, jer sam jutros bio na jednom TV kanalu i video stvari koje nisam rekao, a postalo je velika vest u Srbiji. Zato želim da pojasnim - upitan sam o sporazumu sa Kosovom, rekao sam da su potpisani ugovori u Vašingtonu odvojeno između Srbije i SAD, kao i između Kosova i SAD. Nikad nisam rekao, niti verujem, niti imam razloga da kažem da je Srbija potpisala nešto sa Kosovom. Nadam se da je ovo dovoljno jasno. Nikad nisam potcenjivao pitanje Kosova, kao ni Izraela", kazao je on.

Šta se dogodilo?

Vilan je gostovao u jutarnjem programu TV Prva, i na pitanje da li bi Izrael povukao nedavnu odluku o priznanju nezavisnosti Kosova odgovorio je odrično, dodavši da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

Istovremeno, on je naveo da je odluka doneta pod pritiskom Amerike, ali i da to "urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom".

E-Stock/Aleksandar Bačlija

Selaković hitno reagovao na izjavu ambasadora ocenivši je kao "bezobrazluk"

"Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je protiv naših interesa u Srbiji", rekao je.

Na ovo je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković brzo reagovao, rekavši kako je u pitanju "svojevrsni bezobrazluk".  

"Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna", izjavio je Selaković za TV Prvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija