Politika

Lajčak: Blizu je dogovor Beograda i Prištine oko nekih konkretnih tema

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

21:04

Lajčak: Blizu je dogovor Beograda i Prištine oko nekih konkretnih tema
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je veoma blizu dogovor dve strane oko nekih konkretnih tema.

Lajčak je za RTK istakao da su u svakodnevnom kontaktu sa institucijama Prištine i Beograda kako bi se pronašlo rešenje za održavanje izbora na teritoriji KiM, koji su raspisani u Srbiji za 3. april.

On je rekao da se bliži dan izbora, tako da se vrlo brzo mora postići politički dogovor dve strane koji "ne bi narušio ustavnost Kosova" i koji bi omogućio Srbima na KiM da ostvare svoje pravo glasa.

"Ne mogu da kažem da sastanak nije održan, jer smo 11 sati zajedno razgovarali o različitim temama i pitanjima, odvojeno sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem", rekao je Lajčak.

Rekao je da nije tajna da su očekivanja razičita, i za Beograd, i za Prištinu.

Kada je reč o pitanju nestalih, Lajčak je rekao da je to veoma osetljiva tema koja ne zahteva samo političko opredeljenje.

"Pitanje nestalih je osetljivo humanitarno pitanje i ono je u interesu obe strane, i za Kosovo i za Srbiju. EU želi da reši sudbinu hiljada nestalih. I zbog toga želimo da se dogovorimo o merama i mehanizmima za ubrzanje ovog procesa rada i suštine celog ovog pitanja", rekao je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija