Politika

Vučić za Rojters: Gledamo kako da kupimo Rafale, a da ne ugrozimo javne finansije

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

15:36

Vučić za Rojters: Gledamo kako da kupimo Rafale, a da ne ugrozimo javne finansije
Dassault Rafale - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija planira da nabavi francuske borbene avione Rafal, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, što, prema navodima britanske novinske agencije, eksperti vide kao "najnoviji znak da se Beograd distancira od tradicionalnog snabdevača oružjem i saveznika Rusije".

"Pregovarali smo godinu dana o ovoj kupovini 12 novih aviona i takođe planiramo da kupimo još 12 korišćenih aviona iz druge zemlje", kazao je Vučić.

Srbija i "Dašault Aviation", francuska kompanija za proizvodnju vojnih i poslovnih aviona, razgovarali su o kupoprodaji 12 aviona, objavio je francuski "Tribjun vikli" prošle nedelje.

 

Rojters podseća da je pre tri godine Srbija kupila Mistral, francuski sistem zemlja-vazduh, a 2016. godine je kupila helikoptere od "Erbasa".

"Zainteresovani smo nabavku Rafala, gledamo najbolji način da ih kupimo, a da ne ugrozimo naše javne finansije", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da Beograd takođe razmatra kupovinu dodatnih aviona kako bi zamenila letelice napravljene u bivšoj Jugoslaviji.

"Pravo vreme za razmišljanje o novim avionima"

Stručnjaci su prethodno za Euronews Srbija rekli da je sada pravo vreme da se razmišlja o novim borbenim avionima. Kažu i da je razlika između Migova 29 i Rafala kao "nebo i zemlja" i da bi kupovina francuskih aviona zahtevala obuke pilota i tehničara i prilagođavanje infrastrukture.

Urednik portala TangoSix Petar Vojinović je rekao da ratno vazduhoplovstvo Srbije trenutno poseduje remontovane modernizovane lovce Mig 29 na kojima je prošle godine završen opsežan proces modernizacije tokom kojeg su oni čak postali višenamenski borbeni avioni.

"Ali njihovi resursi, odnosno upotrebna vrednost, polovini flote ističe do 2027. godine, a cela flota možda može da se protegne do 2035. godine", dodao je.

EPA/PETER KLAUNZER

 

Kada je reč o mogućoj ceni aviona iz Francuske, Petar Vojinović navodi da postoje dve opcije, da se kupe novi ili korišćeni avioni. Ipak, i on napominje da se ne kupuju samo avioni, već da se razmatra i paket opšreme, rezervnih delova, obuke, kao i samo naoružanje.  

Podseća da je Hrvatska 12 polovnih letelica Rafal platila milijardu i 100 miliona evra i kaže da bi, prema njihovoj proceni, novi avioni koštali oko 2,5 milijardi. 

Vojni komentator Vlade Radulović je rekao da su Rafali značajno drugačiji od onoga što trenutno imamo u ratnom vazduhoplovstvu i da će to zahtevati složeni proces obuke pilota, ali i instruktora koji će obučavati buduće pilote.

Kada je reč o preorijentaciji na francuske avione posle sovjetskih i ruskih, Radulović kaže da bi to bio određeni zaokret, iako kupujemo i različite tipove helikoptera. Ipak, smatra da, ako se govori o kupovini Rafala, ne bi bilo greška da se kaže da tu ima elemenata spoljne politike. 

Komentari (0)

Srbija