Politika

Sutra sednica Sabora SPC, patrijarh Porfirije vozom stigao u Sremske Karlovce

Komentari

Autor: FoNet

14/05/2022

-

20:20

Sutra sednica Sabora SPC, patrijarh Porfirije vozom stigao u Sremske Karlovce
Sutra sednica Sabora SPC, patrijarh Porfirije vozom stigao u Sremske Karlovce - Copyright spsc.rs

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u pratnji arhijereja u Sremske Karlovce, gde će biti održana svečana sednica Svetog arhijerejskog sabora.

Kako se navodi na sajtu SPC, patrijarh je u Sremske Karlovce stigao redovnom linijom železnice Srbije, a na stanici su ga dočekali episkop sremski Vasilije, premijer pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i vernici, odakle se kočijama odvezao do Patrijaršijskog dvora.

Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

 

 

Posle svečanog prijema u Patrijaršijskom dvoru, biće služeno večernje bogosluženje u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja.

U nedelju u 8.30 patrijarh će predvoditi svetu arhijerejsku liturgiju, kao i čin priziva Svetog Duha, na kojoj će mu sasluživati arhijereji, članovi Svetog arhijerejskog sabora SPC, koji će prvu svečanu sednicu održati odmah po bogosluženju u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora.

U podne će na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve biti održana svečana akademija, koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom velikog jubileja. 

Večernja liturgija u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja

Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji večeras su bili na večernjoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a zatim je patrijarh otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije" u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja Srpske pravoslovne crkve i drugih zvanica.

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.

U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.

Patrijarh Porfirije: Gde nema vere, nema ni našeg naroda

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

"Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa", rekao je patrijarh Porfirije.

Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije, koji je naveo da budemo zahvalni "što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu".


"Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama", rekao je episkop sremski Vasilije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ovo važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu, za srpski narod i državu.

"Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države", rekao je Vučević.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao da je srpska crkva i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda.

Proslava se nastvlja i sutra u Sremskim Karlovcima kad će biti održan sabor i prikladan kulturno-umetnički program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija