Politika

Aleksandar Šapić izabran za novog gradonačelnika Beograda, Vesna Vidović - zamenica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2022

-

09:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Skupština grada Beograda danas je izabrala novog gradonačelnika - Aleksandra Šapića, koji je bio prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" na aprilskim izborima. On je na tajnom glasanju dobio 57 odborničkih glasova. Od 110 glasačikih listića uručeno je 57, a upravo toliko glasova je dobio Šapić.

Glasalo se zbirno za gradonačelnika, zamenicu gradonačelnika Vesnu Vidović i članove gradskog veća -  Miloša Dangubića, Zorana Adamovića, Stevu Marušića, Gorana Spasojevića, Borisa Bursaća, Vuka Mirčetića, Aleksandru Čamagić, Mariju Leković, Nebojšu Petrovića, Ružicu Belanović, Igroa Mušića, Violetu Filip I Slobodana Šolevića.

Šapić: Dnevni red s jednom tačkom

"Učiniću sve da poverenje sugrađana koji su glasali za listu oko SNS ne prokockam, da ga radom opravdam i da ih ni na jedan način ne razočaram", poručio je nakon izbora Šapić.

On je u obraćanju odbornicima, rekao da želi da Beograd bude "grad pobednik, grad šampion".

"Želim da sa ove govornice poručim da ću se jednako boriti za interese svih Beograđana i da je moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik bez obzira na bilo čiju političku nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost", poručio je Šapića.

Predstavio je, kako je rekao, "dnevni red", sa samo jednom tačkom, koja će, kaže, uvek biti iznad svih i koju nikada ne smeju da smetnu sa uma i zaborave, a ona se zove Beograd.

"Sve gradske službe moraće da rade više i bolje nego do sada", istakao je novi gradonačelnik.

Rekao je da nema odustajanja kada je reč o metrou, obilaznici, novom Savskom mostu, tunelu od Karađorđeve, Topčiderskom tunelu, unutrašnjem magistralnom prstenu, fabrikama o prečišćavanju otpadnih voda.

"Nema odustajanja ni od brige za stare, mlade, socijalno ugrožene, kućne ljubimce..., kao ni od efikasnije i transparentnije, gradske uprave, kao ni od bezbednosti naše dece", naglasio je Šapić.

Dodao je da želi da podstiče različitosti, da još više otvara Beograda i da ga čini mestom u kome će se svako osećati kao kod kuće.

"Takav grad, širok, otvoren, različit, topao, grad za sve i grad svih, jesta grad koji ću da zastupam i branim", rekao je Šapić.

Dodao je da je njegova biografija uglavnom poznata Beograđanima i da će deo svoje biografije iskoristiti, a to je da se u sportu stalno takmičio, ali da mu to nije bilo dovoljno, već da je uvek težio da bude prvi, pravi i najbolji i da nikada ne odustaje od zadatog cilja.

"To isto želim i ovom gradu", poručio je Šapić i dodao da želi da Beograd bude grad pobednik, grad koji se bori.

Šapić je rekao da nikada nije krio da mu je želja da bude gradonačelnik i da mu je to veliki cilj i izazov.

Dodao je da posebno da želi da se obrati članovima SNS koji moraju da budu svesni odgovornosti i koliko "ovoga puta niko od nas nema pravo ni na najmanju grešku". 

On je naveo i da će njegova vrata uvek biti otvorena za sve građane, a on spreman da čuje sve konstruktivne predloge.

Ostavke odbornika

Deo opozicije je napustio salu odmah po početku sednice, ali se nakon sastanka vratio na sednicu, javlja reporterka Euronews Srbija.

Sednica je počela usvajanjem dnevnog reda od četiri tačke i konstatovanjem prestanka mandata pojedinih odbornika beogradskog parlamenta.

Nakon izglasavanja dnevnog reda, određena je pauza, a šefovi odborničkih grupa pozvani su na sastanak kod predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića.

Skupština je verifikovala mandate novim odbornicima.

Ostavke su podneli predstavnik izborne liste koalicije "Moramo" Robert Kozma, predstavnici izborne liste Srpske stranke Zavetnici Dušan Stojiljković i Mladen Kočica i predstavnik izborne liste koalicije okupljene oko Stranke slobode i pravde Vladeta Janković. Usvojene su i ostavke predstavnika liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Gorana Vesića i predstavnika liste koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije Radeta Baste.

Sednicu Skupštine Beograda pratiti reporterka Euronews Srbija Teodora Vasiljević.

Euronews

Administrativno-mandatna komisija potvrdila je mandate 15 novih odbornika: Nebojši Mladenoviću (SNS), Mirjani Stanković (SNS), Vladimiru Vasiću (SNS), Emiru Šefitiju (SNS), Nemanji Šegrtu (SNS), Bojani Sekulović (SNS), Mioni Stanković (SNS), Mirjani Šašić (SPS), Dobrili Joksimović (Moramo), Dušanu Novakoviću (SNS), Zagorki Aleksić (SPS), Stefanu Jovanoviću (Zavetnici), Mariji Vukmirović (Zavetnici), Ivanu Nenadoviću (Ujedinjeni za pobedu Beograd) i Dušanu Pavloviću (Moramo).

Sednica je nastavljena nešto pre 12 sati, brojanjem ruku je utvrđeno da postoji kvorum, odnosno da je prisutno 63 odbornika.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izneo je biografije kandidata za zamenika gradonačelnika i članove gradskog veća.

Euronews

"Ja sam siguran da će oni svi biti na nivou zadatka", rekao je Šapić. On je najpre izneo biografiju Vesne Vidojević, i rekao da mu je posebno drago što će ona biti njegova zamenica.

Za članove Gradskog veća predložio je Miloša Dangubića, Zorana Adamovića, Stevu Marušića, Gorana Spasojevića, Borisa Bursaća, Vuka Mirčetića, Aleksandru Čamagić, Mariju Leković, Nebojšu Petrovića, Ružicu Belanović, Igroa Mušića, Violetu Filip I Slobodana Šolevića.

Odmah nakon govora Šapića određena je pauza kako bi se odbornici upoznali sa biografijama predloženih kandidata za funkcije, a potom je rasprava nastavljena.

Šapić je najavio da će rešiti pitanje Savskog mosta i nelegalne gradnje na tom prostoru, ali je istakao da je većina njih izgrađena do 2012. godine.

Jedna od tema rasprave bio je Šapićev doktorat, za šta je kandidat za gradonačelnika rekao da odbacuje sve optužbe.

"Ja sam pre 10 godina doktorirao, oni koji su mi dali (doktorat) mogu da mi ga oduzmu", rekao je on i naglasio da ne dozvoljava da ga neko naziva lopovom ili kradljivcem.

Šapić: Izbori kad se izgubi većina u Skupštini Grada

On je tokom današnje rasprave poručio i da će "izbori biti kada će biti", odnosno kada se izgubi većina u Skupštini grada Beograda.

Na temu oročenog mandata i kada će biti izbora - izbori će biti kada će biti, kad se izgubi većina - za tri, šest meseci, za godinu dana, za dve, za četiri, rekao je Šapić odbornicima u Skupštini grada Beograda.

Ovaj ovde saziv i odnos snaga ćete sanjati posle sledećih izbora, istakao je Šapić.

Vuk Stanić, koji je izabran sa liste koalicije NADA i POKS, rekao je da će glasati za izbor Šapića.

Razlog za izlazak dela opozicije iz skupštinske sale ranije danas bio je to što je povređen poslovnik, objavio je na Tviteru Dobrica Veselinović iz koalicije "Moramo".

Opozicioni odbornici u Skupštini grada, iz redova Narodne stranke i odborničke grupe "Ujedinjeni" najavili su da neće podržati izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda.

"Nećemo glasati za kandidata Aleksandra Šapića iz dva razloga, prvi je zbog njegovog predlagača, koalicija SNS i SPS, a drugi je politička karijera i političko delovanje Aleksandra Šapića. Dosadašnja koalicija nije uspela da obezbedi razvoj Beograda i poboljša život Beograđana. Beograd je prestonica koja nema kapitalne investicije, nema autobusku i železnicu stanicu. Bezbednost je ugrožena jer u osam godina imamo preko 100 nerešenih ubistava. Gradske saobraćajnice su potpuno uništene, a među pet je najazagađenijih prestonica tokom cele godine", rekao je uoči sednice Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

Da neće glasati ni odbornici koalicije NADA potvrdio je lider Novog DSS-a Miloš Jovanović, a to neće učiniti ni odbornici "Zavetnika".

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obratio se danas na sednici Skupštine grada, na kojoj će biti izabran njegov naslednik, i poručio da mu je bila čast da vodi grad u prethodne četiri godine.

"Želim da se zahvalim svima u Gradskoj upravi na mukotrpnom radu za ove četiri godine. Želim vam svima upsešan rad, budućeg gradonačelnika čeka puno izazova i verujem da će vredno raditi u interesu Beograda", rekao je Radojičić.

Njemu je na saradnji zahvalio i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

"Sarađivali smo divno četiri godine, a podršku građana smo i dobili zahavaljujći radu i rezultatima. Možete biti ponosni na sve što ste učinili za grad, a ja vem želim sreću", rekao je Nikodijević Radojičiću, kojeg su odbornici koji su bili u sali pozdravili aplauzom.

Euronews

Kada je reč o podršci kandidatu Aleksandru Šapiću, ukoliko situacija bude ista kao kada se birao predsednik skuštine, izvesno je da će novi gradonalečnik biti Aleksandar Šapić. Tesnu većinu imaju SNS (48 mandata) , SPS (osam mandata) i samostalni poslanik Vuk Stanić.

Šapića je, podsetimo, najpre predložio Gradski odbor SNS-a, a kasnije je tu odluku potvrdilo i Predsedništvo stranke.

Nakon odluke da kandidat za gradonačelnika bude Aleksandar Šapić premijerka Srbije i potpredsednica SNS-a Ana Brnabić rekla je da vlast ima ambiciozne projekte, te da očekuje da će Šapić jasno izneti svoj plan i konkretno govoriti o njima.

"Dobili smo većinsku podršku građana Beograda na izborima, dobili poverenje za sledeći mandat da vodimo dalje Beograd. Smatramo da će njih dvoje funkcionisati kao dobar tim. Najvažniji je Beogradski metro, koji smo krenuli da gradimo. Imamo i druge ambiciozne projekte u domenu zaštite životne sredine, železničke infrastrukture, izgradnje kreativnog distrikta... Veliki broj tih projekata se odnosi na republički nivo, zato je važno da saradnja gradske i republičke vlasti bude na nivou", rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da su izvesne izmene u Gradskom veću i sekretarijatima.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda prethodno je održana u subotu 11. juna, poslednjeg dana zakonskog roka. Za predsednika gradske Skupštine ponovo je izabran Nikola Nikodijević iz SPS-a, te je potvrđena trenutna vladajuća većina SNS-a i SPS-a.

Upravo je Nikodijević nakon izbora i najava o gradonačelniku rekao da će se gledati da se taj proces što pre završi, nakon odluke SNS-a.

"Rok jeste 30 dana, sve ćemo učiniti mnogo pre, tako da ćemo vrlo brzo imati konstituisane sve ograne vlasti u Beogradu", rekao je Nikodijević.

Nastavak koalicije, ali na koliko?

Na pitanje Euronews Srbija da li izbor Nikole Nikodijevića za predsednika Skupštine grada Beograda znači i koaliciju sa SPS-om, premijerka Srbije Ana Brnabić je odgovorila da to "svakako znači nastavak koalicije u gradu, ali se nikako ne vezuje za bilo kakve koalicije na republičkom nivou koje može i ne mora biti".

Ipak, prema oceni analitičara, vanredni izbori u Beogradu i dalje "vise u vazduhu".

Kako je za Euronews Srbija rekao Bojan Klačar iz Cesida moguće da je reč o nekoj vrsti "test većine", koja će funkcionisati najmanje do potencijalne odluke o novim izborima, a naprednjaci će moći da vide kako ona funkcioniše, da li će biti izazova u glasanju, kvorumu...

"Očekivan je predlog Aleksnadra Šapića za gradonačelnika, to je prezentovano u kampanji, a definitivno je bilo jasno kada je to rekao Vučić nakon razgovora sa Đilasom. To je i najlogičnije rešenje SNS-a, izaziva najmanje pitanja i može da bude dovoljno dobro za ovakav sastav većine u gradskoj Skupštini", rekao je Klačar.

Kako objašnjava, to što je Šapić predložen za mesto gradonačelnika ne smanjuje mogućnost da održavanje novih izbora i za to, kaže, postoje dva razloga.

"Prvo, to su najavila dvojica lidera - Dragan Đilas i Aleksandar Vučiuć, a drugi razlog je što verovatno SNS želi da u narednom periodu, dok ne donesu odluku o izborima, vide kako funkcioniše ova većina, da li će biti izazova u glasanju, kvorumu, jer se radi o tankoj većini. Imamo primere kad je u Srbiji funkcionisala tanka većina, ali sada prvi put SNS u gradu je u toj situaciji, pa bi trebalo videti kako će funkcionisati", naveo je Klačar za Euronews Srbija.

Ne važi za republički nivo?

Funkcioner SNS i bivši zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za Euronews da SNS i SPS nisu imali stvari oko kojih su se razmimoilazili. "To je prirodno mi vodimo politiku kontinuiteta. Samo da budem jasan, to nije moja politika, to je politika naše stranke i Vučićeva. Kao što sam je ja vodio, sada će neko drugi. Nema tu privatne politike", rekao je on. 

A kada je reč o republičkom nivou, istakao je da to nije ista situacija jer su se naprednjaci uvek trudili da prave što širu koaliciju. 

"Čekaju nas teška vremena i naša namera je bila da imamo što veću podršku i što širu vladu. Za razliku od grada, mi imamo mogućnost da sami formiramo vladu sa SVM, a da li će tu biti još neko videćemo", rekao je.  

Komentari (0)

Srbija