Politika

Vučić: Problemi sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

11:48

Vučić: Problemi sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela
Vučić: Problemi sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoje veliki probelmi sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana.

Vučić je tokom posete selu Radaljevo kod Ivanjice odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa protestima u Holandiji i Nemačkoj zbog energetske krize, rekao da to samo pokazuje koilko nas teška kriza čeka, kao i da se te zemlje pripremaju za krizu.

Na pitanje o ceni goriva i drugih energenata, Vučić je rekao da se prate dva nivoa cene, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena nešto pala sa 113 na 104 dolara po barelu, ali da se se još više prati kotacijska cena, po kojima kompanije prodaju naftu Mediteranu. Viša je cena posebno zbog nedostatka dizela, dodao je Vučić.

"Imamo tu puno problema, jer ako ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj, ali mi razumemo to, pošto imamo iste probleme", naveo je Vučić.

Kaže da ukoliko se ne bude povećavala cena sirova nafte, neće moći da raste ni kotacijska cena i onda neće biti daljeg poskupljenja, ali da to ne zavisi od Srbije.

Vučić je ukazao da Srbija gotovo da nema nimalo domaće nafte i podseća da je NIS nije u većinskom vlasništvu države.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Dodatni problem sa naftom je što gotovo 100 odsto od onoga što preradujemo u rafineriji u Pančevu, u dizel i benzin, šaljemo drugima, u BiH oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku 22.000 i u Bugarsku i Rumuniju. Tako da nećemo imati za izvoz, imamo ozbiljne probleme sa količinam, pre svega, dizela ali i benzina. Zato smo i zaustavili na sedam dana izvoz dizela da bismo imali dovoljno za ljude u Srbiji. Gedamo da se ne povećava cena da bi štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali to ne zavisi od nas", rekao je Vučić.

Kaže da je cena gasa danas, iako je jul, 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što je više od 2.100 dolara kada se plate posrednici i transport.

"Cena struje je sada na berzi 360 evra po megavatu, a mi je u Srbiji (domaćinstva) plaćamo oko 41 megavat, a industrija 75 megavata - oni koji nemaju posebne ugovore. Nismo povećavali ni cenu gasa. To je nerealno niska cena gasa i za domaćinstva i preduzeća, tako da svaki dan koji prođe, a da nemamo velike havarije i isključenja puno znači. Svaki dan koji prođemo dobro do 31. marta štikliram, jer znači da smo spaseni", naveo je Vučić.

"Nikad nismo imali povećanje penzija od 19 odsto"

Predsendik je najavio najavio povećanje penzija za oko 19 odsto, počev od novembra, i naveo da će država nastojati da tokom zime bude izdvojeno i za jednokratnu pomoć, ali da to zavisi od stanja u državnoj kasi.

"Gledaćemo da već od novembra imate povećanje penzija, zaključno sa januarom, u visini od oko 19 odsto, gotovo 20 procenata. Nikada toliko povećanje penzija nismo imali", rekao je Vučć obraćajući se građanima Ivanjice, uoči sastanka sa predsednicima opština Moravičkog okruga.

Naglasio je da se ne radi o jednokratnoj pomoći, već o nečemu što je za stalno.

"Pojedini poslanici u EP pokušali da izglasaju odluku o prekidu pregovora Srbije i EU"

Odgovarajući na pitanje novinara o rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, Vučić je rekao da je danas bilo pokušaja pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu da se izglasa odluka o prekidu pregovora Srbije u pristupanju EU.

"Nama je drago što to nije izglasano, jer bi bilo pogrešno da jeste. Hvala većini evroposlanika koji to nisu izglasali", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da bi svako trebalo da radi svoj posao. 

"Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto - nećemo. Vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Mi imamo svoje interese, važno je da Srbija bude na EU putu, ali i da ima svoju slobodu i da razmišlja o svojim vitalnim nacionalnim ineteresima", rekao je Vučić. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ukazao je da onaj ko ne razume specifičnu poziciju Srbije, ne želi dobro ni EU, ni Srbiji, što je, kaže, pitanje za širu političku raspravu. 

Naveo je i da je sa mnogima danas u svetu nemoguće razgovarati. 

"Voz je krenuo iz stanice, ludilo je krenulo, svi su u ratu i ne možete da razgovarate sa njima. Sa nekima možete, i sa njima razgovarate, ali sa nekim ne možete", rekao je Vučić.

"Niko me nije ni pitao za sastanak s Kurtijem"

Ukazao je i da nije tačno da da je dogovoren njegov sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. 

Vučić je u Ivanjici, odgovarajući na pitanje novinara da li su poruke iz Prištine koje stižu o tom navodnom sastanku tačne i kada bi, ukoliko je tačno, do tog sastanka moglo da dođe, kazao da to nije tačno i da ga niko nije ni pitao čak u vezi toga. 

"To nije tačno, niko me nije ni pitao čak. Ja ne bežim ni od jednog sastanka, uglavnom je on bežao sa sastanaka, ja ne bežim od sastanaka", kazao je Vučić. 

Ulaganje u puteve, skijaške centre, kanalizaciju

Posle sastanka sa predsednicima opština Sjenica, Raška, Arilje, Kosjerić, Požega i Ivanjica, predsednik je rekao da će Ivanjica za obnovu puteva odmah dobiti oko pet miliona evra, a Arilje četiri miliona, kao i da se planira gradnja skijaškog centra na Goliji i kanalizacije na Kopaoniku.

Vučić je u Ivanjici rekao da će biti mnogo ulaganja, a pre svega u puteve. Naveo je da će, Kosjerić sredstva za radove na glavnoj ulicu i oko 700.000 evra za još jedan put važan za građane.

"U Sjenici napreduju radovi na školi, a uskoro kreće da se radi i Dom zdravlja koji ćemo de fakto pretvoriti u opštu bolnicu, kao što ćemo bolnicu u Novom Pazaru da pretvorimo u klinički centar", naveo je Vučić.

Dodao je da u Raškoj uskoro kreće obnova osnovne škole za šta se izdvaja tri miliona evra.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Razgovarali smo i o drugim infrastrukturnim projektima, kao i da krenemo uskoro da radimo kanalizaciju na Kopoaniku i rešimo taj problem. Takođe, pričali smo o daljem jačanju naših dalekovodnih i niskonaponskih mreža i zameni drvenih stubova betonskim, kao i o čišćenju rastinja pre zime. Razgovarali smo i oko moguće izgradnje skijaških centara na Goliji u budućnosti, kao i nabavci gasa...", naveo je Vučić.

Kazao je da država pokušava sa Kinezima da ubrza što više gradnju auto-puta.

Već u narednih mesec dana će građani moći da vide realizaciju ovog što smo dogovarali, rekao je Vučić.

Najavio je da će u martu početi i izgradnja obilaznice oko Požege u vrednosti od 4,8 miliona evra i dodao da građanima Požega obilaznica čak više znači od samog auto-puta.

Istakao je i da je sa rukovodstvom Ivanjice razgovarao o elektroenergetskim problemima, da se oni rešavaju i da se preduzmaju mere kako bi stanje bilo mnogo bolje nego što je bilo prošle zime.

 

 

Komentari (0)

Srbija