Politika

Vučić danas o mandataru: I Brnabić i Vučević deo nove vlade, ali ko će na koju funkciju i šta sa još jednim kandidatom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2022

-

07:57

Vučić danas o mandataru: I Brnabić i Vučević deo nove vlade, ali ko će na koju funkciju i šta sa još jednim kandidatom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštiće danas ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Njegovo obraćanje počeće u 10 sati, a kako je već najavio nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke lista potencijalnih kandidata svela se na dva imena - Anu Brnabić i Miloša Vučevića. Ipak, iako je i sam istakao da je verovatnije da se na toj poziciji nađe neko iz SNS, mogućnost da mandatar bude iz stranke koja je koalicioni partner naprednjaka nije u potpunosi isključena.

Kako je pretodnih nekoliko dana istaklo više finkcionera SNS, i aktuelna premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bili bi "dobar izbor". Vučić je takođe istakao da je 90 odsto Predsedništva SNS podržalo da to bude jedno od njih dvoje i oboje će se svakako naći u novoj vladi, ali nije precizirao na kojim funkcijama.

Podsetimo, pomenuta sednica održana je pre dva dana, nakon čega je Vučić saopštio da će ime mandatara kao predsednik republike saopštiti u narednih 48 sati. On je tada izjavio da i Brnabićevu i Vučevića izuzetno "ceni i voli", ali je napomenuo i da je četvoro diskutanata na sednici bilo za to da se za mandatara proglasi neko ko nije iz redova SNS.

Iako nije precizirao koji bi to koalicioni partner mogao da predloži svog kandidata, mogućnost da neka stranka da premijera u javnosti se pre svega pripisuje Socijalističkoj partiji Srbije, pa tako već neko vreme provejava pitanje da li bi lider SPS Ivica Dačić mogao da se vrati u premijersku fotelju. Analitičari, pak, nisu sigurni da je tako nešto u ovom trenutku moguće.

Inače, kako je najavljeno iz pres službe predsednika Srbije, osim imena mandatara, Vučić će danas govoriti i o situaciji na Kosovu i Metohiji, posle posete specijalnih izaslanika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Prištini i Beogradu.

Brnabić i Vučević - ko ima veće šanse

Od više imena iz redova naprednjaka koja su do nedavno pominjana, a među kojima je bio i ministar finansija Siniša Mali, pitanje budućeg mandatara za sastav vlade svelo se na dva. Aktuelna premijerka Ana Brnabić mogla bi da ostane na čelu vlade, ali skok, čak i ukoliko ne bude premijer, gotovo sigurno očekuje i aktuelnog gradonačlenika Novog Sada Miloša Vučevića. 

"Šta su razlozi? Ani ne postoji nijedna stvar koju mogu da zamerim, borila se hrabro, radila svoj posao najbolje moguće. Miloš... duže ga poznajem, znam koliko je ozbiljan i odgovoran. Ako ostane Ana nećete joj dozvoliti 20 dana da formira vladu, govorićete da se ništa nije promenilo. Ako bude Miloš, mislićete da Ana nešto nije dobro radila. Sad, da li idete na ono što je sigurno ili idete sa nekom novom energijom, pri čemu ćete da poštujete ono što je bilo sigurno... Čini mi se da ćemo doneti odluku koja je dobra za oboje", rekao je Vučić.

Mada analitičari smatraju da bi rasplet situacije u kojoj Brnabić nije na premijerskom mestu bio iznenađenje, očekuje se da će čak i u tom slučaju ona obavljati jednu od važnih funkcija u vladi. 

"Što se tiče samih imena, Miloš Vučević i Ana Brnabić su od početka uz Sinišu Malog bili u krugu favorita iz SNS i tu nema iznenađenja. Vučević je neko ko se pominje se kao neko ko bi trebalo da ode na mnogo višu poziciju nego što je gradonačelnik Novog Sada. Ana Brnabić je na neki način prirodno rešenje imajući u vidu da je ona već na poziciji premijerke. U tom smislu ni jedno ni drugo ne bi bilo iznenađnje", rekao je nedavno za Euronews Srbija izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje da li sa stanovišta građana Srbije postoji razlika u tome da li će biti Brnabić ili Vučević, politikolog Nikola Parun objašnjava da sigurno ima razlike. 

"Ime Vučevića već neko vreme nije samo ime gradonačelnika Novog Sada nego osobe koja se sa najvećom verovatnoćom pominje kao naslednik Aleksandra Vučića na ključnom mestu u partiji. To ko će sada postati premijer, ja lično mislim da će Brnabić ostati na mestu premijerke dok će Vučević dobiti neko važno političko mesto, na primer prvog potpredsednika vlade", rekao je on.

A upravo tu bi priča o potencijalnom mandataru mogla bi da se protumači i kao malo šira, što se da nagovestiti i kroz Vučićevu izjavu da naprednjacima predstoji stranačka skupština, kao i da je pola sata trajala priča oko mesta predsednika stranke. On je u prethodnim periodima više puta najavljivao da će se povući sa te pozicije, pa analitičari ukazuju i da bi onog ko "izgubi" u trci za premijersko mesto možda očekivala i najvažnija pozicija u SNS.

Šansa i za Dačića?

Navode o potencijalnom trećem kandidatu za mandatara nedavno je podgrejao sam Vučić koji je rekao da je politički logično da SNS, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana, predloži budućeg mandatara, ali da je opcija da koalicioni partner da predlog i da SNS to prihvati. 

Nakon održane sednice, Vučić je istakao da je čak četvoro članova predsedništva bilo za to da mandatar bude neko ko nije iz redova naprednjaka. Ipak, kako je rekao, njihovi razlozi za takav predlog bili su - sebično stranačke prirode. Kako je pojasnio, oni su smatrali da i neki drugi treba da podele odgovornost. 

I mada nastavak saradnje SPS i SNS i dalje nije formalno ozvaničen, kao jedno od imena koje se najčešće pominje kao potencijalni premijer je Ivica Dačić. On je u kampanju i ušao sa sloganom "Ivica Dačić - premijer".

"Taj mandatar jedino može da bude SPS, iako nisam siguran da će SPS sa tim predlogom na kraju izaći. Sumnjam da će manjine izaći sa svojim predlogom za mandatara, to nikada nije bio u slučaj u Srbiji, niti manjine u Srbiji nikada nisu tražile tako visoke pozicije. Vrlo su retko tražile čak i ministarske pozicije, a kamoli da su tražile premijersko mesto. Nisam siguran da će to ovom momentu tražiti i SPS jer čitav politički kontekst, koliko god da je SPS napravio dobar rezultat, ne ide u prilog toj činjenici. Meni se čini da će SPS svoju sadisfakciju tražiti kroz određenu strukturu ministarskih mesta", rekao je Klačar.

Tanjug/Tara Radovanović

 

I dok sa jedne strane Nikola Parun kaže da su šanse da se socijalisti vrate na jednu tako moćnu funkciju "potpuno nerealne", urednik političke rubrike u listu "Politika" Bojan Bilbija sa druge strane ističe da ništa nije nerealno.

"Činjenica je da je pozicija SPS ojačana u poređenju sa prethodnom skupštinom pre svega jer su imali bolji rezultat nego na prethodnim izborima, kao i zbog toga što je već formirana većina u Skupštini Grada Beograda. Treći razlog je moralne prirode, ono su odustali od svog kandidata za predsednika da bi podržali Vučića. Pozicija socijalista je veoma stabilna, ali i dalje nemamo formalnu odluku da će u koaliciji SNS i SPS, iako je to nagovešteno na više načina", rekao je on.

Podsetimo, rok od 90 dana za formiranje nove vlade počeo je da teče 1. avgusta kada je održana konstitutivna sednica Narodne skupštine, a to bi značilo da bismo novu izvršnu vlast mogli da čekamo sve do početka novembra. Ipak, ako je suditi po najavama političkih lidera, posao oko kabineta budućeg premijera biće završen ranije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je uoči sednice Predsedništva SNS da će jedna od tema biti i sastav koalicije koja će formirati buduću vlade.

"Očekujem da SNS pozove manjinske stranke, da vlada bude inkluzivna više nego pre. Treba da donesemo odluku idemo li u koaliciju sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom, i možda sa još nekim strankama", rekao je Vučević.

Na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila najviše glasova (1.635.101) osvojila je lista oko Srpske napredne stranke što je 120 mandata. Potom sledi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 520.469 glasova i 38 mandata, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 435.274 glasa i 31 mandatom. U parlament je ušlo ukupno 12 lista, od čega pet manjinskih.

Komentari (0)

Srbija