Politika

Vučić: Predstoji nam teška borba, bez ZSO neće moći da se krene napred

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2022

-

13:53

Vučić: Predstoji nam teška borba, bez ZSO neće moći da se krene napred
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji predstoji teška borba po pitanju Kosova i Metohije, te da je njegova politika čuvanje mira koliko god možemo. Kazao je da Srbija pokušava na svaki način da se ponaša konstruktivno i razumno čuvajući naše nacionalne interese.

Dodao je da su ga posrednici u dijalogu pozvali na poštovanje dogovora iz 2011. godine iako ga je potpisala prethodna vlast. "Ali određene stvari ne pišu u tome, i ne možete nas terati da provodimo u delo nešto što ne piše“, istakao je on.

Vučić je kazao da je sa predstavnicima EU i SAD pričao o ZSO dva sata, i da će to tek biti tema, uprkos činjenice da Priština o tome ne želi da priča. "Neće moći da se krene nigde napred bez ZSO“, poručio je on.

Rekao je da postoji nečija želja da kaže kako je potpisana sloboda kretanja 2011, ali, skreće pažnju, da u tom sporazumu piše za tranzitne zemlje, a ne da Srbi na KiM moraju imati određena dokumenta.

"Ja sam rekao, nije sporno, prihvatićemo mi šta god hoćete, ali morate da nam garantujete, oko tablica ne možemo da prihvatimo, ali oko dokumenata možete. Ali ne možete vi da zaustavljate Srbna sa KiM koji ima svoja dokumenta, da ga zaustavlajte što nema vaša dokumenta... To je dokaz naše državnosti", rekao je on i dodao da je to u skladu sa sporazumima.

A što se tiče tablica, ne možemo da se dogovaramo i tu je skoro sigurno da neće biti dogovora, rekao je on i dodao da će upravo popitanju tablica biti dosta tenzija, te da je samo pitanje trenutka kada će se doći u težu i veću krizu, da li 1.ili 10. septembra. Podsetio je da postoji rok od dva meseca za preregistraciju tablica, a izvesno je da Srbi neće da ih menjaju.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Mi tražimo da on ima pravo sa srpskim dokumentima da se kreće. Mi ne tražimo ništa za sebe, već za naš narod na Kosovu i Metohiji. A oko KM tablica ne možemo ni da pregovaramo, tu sasvim sigurno neće biti nikakvog pomaka. To su suštinske stvari i to Srbi neće da prihvate, i ja nemam mandat da to prihvatim. Oni mogu da prihvate kompromis po pitanju dokumenata, ali onda ostaju tablice, ostaje ZSO", rekao je on.

Napomenuo je da je potrebno da Priština prihvati da Srbi mogu sa srpskim dokumentima da prelaze administrativne prelaze. Kako je naveo, skeptik je i ne vidi prostor ni šansu za napredak po drugim pitanjima. "Naše je da se borimo, u ovom trenutku, video sam i sinoć koliko je teško a mi znamo koliko više nemamo kud", rekao je Vučić.

Dodao je da specijalne jedinice Prištine nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije. Vučić je kazao da i da će dogovori biti nastavljeni telefonskim putem.

"Kako ćete izdajnikom da zovete onoga koji jedini nije u Evropi uveo sankcije Rusiji", upitao je on i dodao da ne misli da Srbija treba da ide "grlom u jagode" i da se sukobljava sa svima.

"Moja politika je da čuvamo mir koliko god možemo, da čuvamo našu decu", poručio je on na otvaranju Sajma šljiva u Osečini.

Prema njegovim rečima, za takvu politiku je dobio poverenje naroda, da čuva mir a da je sve drugo besmislena politika. "Zato ćemo da vodimo politiku da čuvamo svoju zemlju, a da onima koji nasrću na naš narod da kažemo da nećemo dozoliti da se ponovo ni "Oluja" ni "Bljesak", kazao je on.

"Srbija nema planove za restrikciju struje"

Ponovio je da Srbiju čeka težak period po pitanju energenata, i najavio povećanje penzija od 20 odsto što pre, kao i povećanje plata.

"Da li će biti lako, neće biti lako. Onima koji kažu da pravimo planove za restrikciju. Da vam kažem, sve zemlje u Evropi su već napravile te planove, Srbija ih još nije napravila jer se nadamo da ćemo imati dovoljno novca da se iščupamo. Borićemo se da zagrejemo svaku kuću, da imamo svetlo u svakoj kući, a da li će biti  teško - da, biće teško", poručio je on.

Najavio je da će do jeseni do Valjeva sledeće jeseni biti završena brza deonica puta, koja je defakto auto-put. Kazao je da će lično voditi pitanje o auto-putevima, jer kako je naveo, nije ispunjeno sve što je obećano po pitanju izgradnje puteva. Kazao je da će biti izgrađeno 37 kilometara puta u vrednosti od 5,5 miliona evra. "I to ću lično da kontrolišem, to je moje obećanje", naveo je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija