Politika

Kosovo u fokusu posebne sednice Skupštine Srbije: Cilj postizanje konsenzusa, iz opozicije stigla tri predloga

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

13/09/2022

-

07:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije biće održana posebna sednica, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, koji je podnela Vlada Srbije.

Uoči sednice, dve parlamentarne stranke, Dveri i Narodna stranka, podnele su republičkom parlamentu svoje predloge rezolucija o Kosovu i Metohiji, dok je najavljeno da će poslanička grupa Ujedinjeni - SSP, PSG, PZP i Sloga predstaviti svoju inicijativu o  formiranju posebne komisije u Skupštini po pitanju Kosova i Metohije.

Kao i stranke koje ih predlažu, ove inicijative se razlikuju, a ključno pitanje koje se nameće jeste u kom će smetu otići sutrašnja rasprava u kojoj će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Analitičari koji su govorili za Euronews Srbija ukazuju na opasnost od "poplave demagogije", ali ističu važnost stremljenja konsenzusu jer bi, nepostizanje barem i minimuma jednistva samo vodilo produbljivanju problema u ionako krhkom trenutku.  

Sednica se održava, naime, održava u jeku diplomatskih aktivnosti međunarodnih aktera, prevashodno EU i SAD, usmerenih ka napretku u dijalogu Beograda i Prištine. Ona dolazi i nakon posete izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, kao i savetnika nemačkog kancelara i francuskog predsednika. Upravo nakon te posete u Srbiji je 10. septembra održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je upravo jedna od tema bilo i Kosovo, a predsednik Srbije nakon nje poručio da je od predstavnika EU dobio "potuno nove armature razgovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog i konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom". Kako je rekao, suštinski taj sporazum bi značio, "ne mogu reći priznanje Kosova, ali je to priznanje svega toga što misle da je realnost".

Tri predloga iz opozicije

U takvim okolnostima stigla su i tri predloga iz parlamentarne opozicije. Među njima, inicijativa grupacije okupljene oko SSP, koju je najavio juče lider te stranke, suštinski se zalaže za konsenzus po tom pitanju i formiranje skupštinske komisije. Preostale dve predlažu i konkretne poteze koje bi, kako smatraju, država trebalo da povuče, a koji se tiču i napuštanja briselskog dijaloga.

Ipak, krenimo redom.

Svoj Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji Skupštini Srbije najpre je predala Narodna stranka, 6. septembra. Predsednik te partije Vuk Jeremić rekao je nakon toga da bi svi trebalo da sagledaju njihov predlog, a da se nada da će vlast, ukoliko joj ovakva rezolucija ne bude priihvatljiva, predstaviti svoju rezoluciju, navodeći da je važno da oko tog pitanja postoji jedinstvo.

Kako je saopštila ova stranka, prema njihovom predlogu, "Srbija trebalo da proglasi briselski dijalog neuspešnim i da izađe iz tog procesa, ako do 31. decembra ne bude formirana Zajednica srpskih opština i da na sever pokrajine vrati sve nadležnosti koje su predate tokom poslednjih devet godina, a da Srpska lista napusti vladu samoproglašenog 'Kosova'".

Jeremić je dodao da je dokumentom koji predlaže Narodna stranka predviđen niz koraka koje bi trebalo preduzeti u slučaju da ZSO ne bude formirana do kraja godine.

Fonet/Milica Vučković

 

Takođe, 9. septembra Sprski pokret Dveri podneo je predsedniku Skupštine svoj predlog "Rezolucije o okupiranoj Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija".

Između ostalog, Dveri navode da "Republika Srbija u skladu sa međunarodnim javnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost od strane ilegalnih organa u Prištini", a dalje traže da se "prekine svaki vid komunikacije i pregovora sa predstavnicima prištinskih ilegalnih organa u Briselu, koji se vode uz posredstvo Evropske unije", kao i da "Vlada Republike Srbije poništi sve pisane i usmene sporazume postignute u Briselu sa predstavnicima prištinskih ilegalnih organa"

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Stranka slobode i pravde treća je stranka koja je usvojila predloge koji se bave rešavanjem kosovskog pitanja, ali će u okviru svog poslaničkog kluba "Ujedinjeni - SSP, PSG, PZP, Sloga”, svoju "Inicijativu o formiranju skupštinske komisije za definisanje platforme i definisanje državne pozicije u procesu dijaloga s Prištinom", predstaviti na posebnoj sednici parlamenta.

Govoreći o predlozima SSP, predsednik te stranke Dragan Đilas naveo je da bi "za Srbiju bilo važno da se na temi Kosova napravi široki društveni konsenzus kako relevantnih političkih faktora, tako i institucija značajnih za srpski narod.

"Mi u Stranci slobode i pravde verujemo da se konsenzus moze postići na principima poštovanja Ustava, Rezolucije 1244 i spremnosti da sa albanskom stranom razgovaramo o svemu, osim o priznanju nezavisnosti Kosova", naveo je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Drecun: Očekujem sveobuhvatnu raspravu

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je govoreći o ovim predlozima rekao da su opozicione partije podnele dve rezolucije koje iznose predlog za rešavanje pitanja KiM što je prva tačka nacionalnog konsenzusa i saglasnost između ogromnog broja građana i političkih subjekata.

"Ta tačka jeste da Beograd ni po koji cenu neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova što može biti početak šireg nacionalnog konsenzusa", rekao je Drecun i izrazio nadu da će poslanici biti iznad svake vrste uobičajenih rasprava, jer se razgovora o najvažnijoj temi koja će prelomiti našu budućnost.

Drecun je izjavio da od sutrašnje posebne sednice Narodne skupštine očekuje sveobuhvatnu raspravu o toku pregovoračkog procesa sa privremenim institucijama samouprave iz Prištine i naglasio da su svi poslanici zaitneresovani, zabrinuti i posvećeni traženju rešenja za taj najteži izazov. Prema njegovim rečima, sudeći po konstitutivnoj sednici Odbora za KiM svi poslanici dobro razumeju značaj pitanja KiM za budućnost ne samo države Srbije već i celokupnog srpskog naroda, svi su zaitneresovani, zabrinuti i posvećeni traženju rešenja, koje mora da bude prihvatljivo za Albance.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Konstruktivnost potrebna, ali upitna

Politikolog Nikola Parun rekao je za Euronews Srbija da smatra da bi sednica Skupštine posvećana pitanju Kovoa i Metohije trebalo da bude konstruktivna, ali da je pitanje da li će tako i biti.

"Na kraju će biti bitno za kakav pristup kosovskom problemu će konsenzus biti napravljen", kazao je Parun.

On dodaje da bi nedolazak do jedinstva po pitanju Kosova i Metohije svakako značio dalji problem.

"Očekujem uspostavljanje političkog nacionalnog jedinstva po pitanju održivog rešenja za pitanje Kosova za narednu deceniju. Sve ostalo će biti presipanje iz šupljeg u prazno i neproduktivni deseterac od kog će koristi imati isključivo elita", rekao je Parun povodom posebne sednice Narodne skupštine o Kosovu.

Analitičar Dragomir Anđelković kazao je da na sednici ne očekuje konstuktivne predloge, te ocenio da se "svi predlozi svode na demagogiju, a nema jasnih predloga koji bi trebalo da budu na liniji energične odbrane Kosova".

On je naveo da, sa jedne strane , "vlast za svoje birače koji su vrlo nacionalno opredeljeni priča jedno, a radi sve ono što Zapad hoće", dok je sa druge strane podeljana i opozicija koja iz svojih razloga nije istupla sa jasnijim stavovima.

"Onaj deo opozicije koji je nacionalan ima svoje veze sa vlašću i zato joj se ne zamera. Očekujem mnogo praznih priča i nikakvu realno pravu kritiku kosovske politike. A prozapadni deo opozicije neće kritikovati da se ne bi zamerili zapadu", rekao je Anđelković za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija