Politika

"Srpski blok": Tri ključna cilja nove političke formacije koju je Vučić najavio i ko bi mogao da je čini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2022

-

18:03

"Srpski blok": Tri ključna cilja nove političke formacije koju je Vučić najavio i ko bi mogao da je čini
"Srpski blok": Tri ključna cilja nove političke formacije koju je Vučić najavio i ko bi mogao da je čini - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko se najave predsednika Srbije i lidera SNS ostvare, na političkoj sceni Srbije bi u narednom periodu mogla da nikne nova politička formacija. Ona ne bi bila ni stranka, niti koalicija, već bi trabalo da predstavljala konsenzus oko najvažnijih nacionalnih pitanja. Šta bi onda zapravo trebalo da predstavlja novi pokret?

Sagovornici Euronews Srbija ukazuju na nekoliko ključnih stvari - pre svega, u tom pokretu ne bi bilo mesta za političke ekstremiste i one koji se bore protiv nacionalnih interesa, pa bi on na izvesan način bi trebalo da bude i put i ka otklonu od "rusofislih stavova". S druge strane, ukazuju, pokret bi trebalo da bude i put ka izvesnoj reformi Srpske napredne stranke.  

Ipak, krenimo redom.

Takozvani "srpski blok", koji je Vučić najavio kao blok "pristojnosti i normalnosti" trebalo bi, kako je sam istakao, da čine oni koji nisu ni za Istok, ni za Zapad. 

"Svi imaju svoje političke stranke, jedni su za jedne, drugi za druge, zato je važno da se formiraju pokreti u centru, koji su za Srbiju i vole ovu zemlju više od svega. Ta borba neće biti laka zato što se svi oni zajedno bore protiv nezavisnosti Srbije, svi ti ljudi u našoj zemlji. Svi ti ljudi, političari, partije bore se direktno protiv interesa Srbije, zato će biti važno da formiramo blok pristojnosti i formalnosti, srpski blok koji će da se suprotstavi i jednima i drugima", rekao je Vučić.

Analitičari smatraju da ovakve najave ne dolaze slučajno baš u ovom trenutku. Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za Euronews Srbija kaže da je takav potez zapravo neophodan s obzirom na to šta se dešava na globalnoj sceni, te da se u našem društvu od početka ruske invazije na Ukrajinu "emocije posebno izražene" i da je stav javnosti polarizovan.

Ukazuju, međutim, i da to možda nije jedini razlog, već da u potencijalnom formiranju novog pokreta postoji i pokušaj da se "neutrališu" rusofilski glasovi u Srpskoj napredanoj stranci, ali i sama stranka reformiše usled lošijeg rezultata na aprilskim izborima, pogotovo kada se on poredu sa brojem glasova koje je Vučić osvojio kao predsednički kandidat. 

I dok se i dalje nagađa šta bi novo ovakav blok mogao da donese na srpsku političku pozornicu, još je zanimljivije pitanje ko bi ga činio, pa tako mesto u njemu analitičari vide pre svega za partije vladajuće koalicije, ali ne isključuju mogućnost da on bude i širi kako bi se ostvario "nacionalni konsenzus". Ta širinu, međutim, kako ukazuju, beće se tražiti među strankama desne orjentacije koje su na talasu rata u Ukrajini uspele da uđu u parlament.  

Šta su ciljevi ukrupnjavanja političke scene

Govoreći pred medijima, a nakon što je uručio orden ministru spoljnih poslova Kube, Vučić je rekao da će u skorijoj budućnosti doći do pregrupisavanja na političkoj sceni. On je objasnio da ne misli na ujedinjavanje političkih stranaka, već na "ukrupnjavanje" političke scene, ali je pojasnio i šta misli kada kaže "srpski blok".

"Kad kažem srpski - ne mislim nacionalno srpski, nego mislim i građanski i nacionalno, blok pristojnosti koji će se suprotstaviti i jednima i drugima", rekao je on.

Politikolog Cvjetin Milivojević smatra da bi to verovatno za početak bila neka vrsta platforme. On smatra da to ne bi bila čvrsta organizacija, ali da bi u jednoj fazi mogla da postane pokret.

 

"Meni se učinilo, pogotovo nakon ove rasprave o izveštaju o pregovorima o Kosovu, zapravo da to treba da bude neka vrsta platforme za početak. Platforma podrške pregovaračkoj poziciji Aleksandra Vučića, pre svega kada je reč o pitanju Kosova i onome što on naziva crvenom linijom. Verovatno platforma podrške neuovođenju sankcija Rusiji i nekim takvim temama koje u ovom trenutku traže konsenzus", naveo je Milivojević.

Euronews TV

Od početka ruske invazije, kako napominje Rajić, u Srbiji postoje emocije koje su čak "navijačkog tipa", pa je to jedan od razloga zbog čega se ide u formiranje, kako je rekao, "suverenističkog bloka" koji bi gledao isključivo srpske nacionalne interese i ne bi se svrstavao ni na jednu stranu. 

"Nama su definitivno neophodni i EU i Rusija i mi od te politike ne odustajemo. Jako je teško takvu politiku voditi i biće sve teže to je jasno, ali sve odluke koje se donose i koje će biti donošene će biti kreirane u skladu sa našim nacionalnim interesom i u tom kontekstu ja vidim i tu neku vrstu formiranja jednog novog političkog subjekta ili bolje reći ukrupnjavanje političke scene time što bi postojeći politički subjekti formirali jedinstven blok", rekao je Rajić.

Reforma naprednjaka

Ovakva najava, međutim, mogla bi da ima veze i sa samom Srpskom naprednom strankom, odnosno činjenicom da je SNS na aprilskim izborima ostvarila lošiji rezultat nego na prethodnom glasanju, dok je sam Vučić kao predsednički kandidat u prvom krugu dobio podršku veću od 50 odsto. Osim toga, sagovornici Euronews Srbija podsećaju i na Vučićevu najavu o povlačenju sa čela stranke, koja takođe ima uticaja i na potrebu za svobuhvatnom reformom. 

"To u prevodu govori da je stranka odradila svoje, da u ovom trenutku takva stranka nije potrebna Vučić, nego je Vučić potreban stranci. I svaki put kada Vučić najavi povlačenje krene kampanja da bez njega ne mogu", rekao je on i dodao da je reč o stranci koja vlada deset godina, ali koja, kako kaže nema nikakvu ideologiju, te da je za 750.000 članova "jedina vezivna tačka" upravo Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Vučićeva najava je odjeknula i unutar SNS, a programski direktor Cesida Bojan Klačar smatra da će pokret promeniti odnosno reformisati tu stranku.

"To može da bude neka vrsta bezbolnog čišćenja članova koji su loše radili posao. Ujedno, to znači i da će pokret preuzeti glavnu reč jer će se moć i popularnost menjati shodno menjaju Vučićeve pozicije. SNS će svakako biti stožer pokreta i ključni organizacioni i logistički alat", rekao je Klačar za "Blic". 

Ko bi činio novi pokret

Jedno od važnih pitanja koje se nameće svakako je i to ko bi činio ovaj pokret. Ni od predsednika Vučića, niti od nekoga iz njegove stranke zasad nisu stizala dodatna objašnjenja ili reakcije. Pojnedini opozicioni lideri su se, međutim, izjasnili po tom pitanju ističući da smatraju da je ovde reč samo o "političkom rejtingu" predsednika Srbije. Ipak, stručnjaci smatraju da će se odgovor na to pitanja jasnije videti tek u narednim mesecima. 

Euronews

Rajić kaže da bi najlogičnije bilo da u tom bloku budu partije vladajuće većine, te da vladajuću većinu već čine partije različitih ideologija - od SDP Rasima Ljajića, preko Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, pa sve do SPS, JS i manjinskih stranaka. To su opcije, kako kaže, koje bi mogle da participiraju u ovom bloku.

Da li će tome pristupiti i neke opcije koje su opoziciji - za prvo vreme verovatno ne, kaže on.

"Verujem da bi vremenom i to moglo da se promeni zato što u ovako teškim vremenima nije poneta da se insistira na nekim razlikama, ja mislim da je neophodno da ostvarimo neki nacionalni konsenzus i izborimo se za jedinstvo koje će nam u konačnici doneti društvenu stabilnost", istakao je on.

Kada se govori o državotvornom pokretu koji stvara Vučić, Milivojević ističe da postoje dve mogućnosti.

"On može da bude pokret Vučić plus oni koji su na primer za uvođenje sankcija Rusiji i ulazak u EU i bez Kosova i ako treba, i tu postoje i politički akteri čak i parlamentarne stranke koje se zalažu za to, koji bi vrlo rado podržali Vučića kad bi on presekao u nekoj od ovih tema nekom odlukom. Ali u ovom trenutku brojnija i realnija mogućnost zapravo da se formira neki drugi državotvorni blok kome bi na taj platformi u nekim trenucima Vučiću pomagale stranke pre svega parlamentarne desnice, sem njegove koalicije", zaključio je Milivojević.

Komentari (0)

Srbija